Potpredsjednik ruske vlade Novak osudio namjere ograničenja cijene ruske nafte

Potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku Aleksander Novak u srijedu je osudio bilo kakvo ograničenje cijene ruske nafte koje bi “kršilo tržišne mehanizme” i koje bi moglo imati “vrlo štetan učinak” na svjetska tržišta.

Govoreći o mogućim “nestašicama nafte” u slučaju donošenja takve mjere koju predviđa EU, Novak je još jednom upozorio da ruske tvrtke “neće isporučivati ​​naftu zemljama koje koriste taj instrument”.

Početkom rujna G7 je najavio da će “hitno” uvesti ograničenje cijene ruske nafte kako bi se ograničili prihodi od prodaje čime se financira ofenziva Moskve u Ukrajini.

Novak je pozdravio i “povijesnu odluku” zemalja OPEC-a+ da drastično smanje proizvodnju, od studenoga za dva milijuna barela dnevno.

OPEC i njegovi saveznici odlučili su u srijedu smanjiti proizvodnju, najviše od početka pandemije, unatoč protivljenju SAD-a i tijesnoj opskrbi.

Upitan i o curenju iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, Novak je rekao da bi “Rusija mogla u kratkom vremenu isporučivati ​​plin” preko Sjevernog toka 2, ako Europa to želi.

Za to je, prema njegovim riječima, potrebno da “Europljani donesu potrebne pravne odluke o njegovoj certifikaciji i uklanjanju ograničenja” oko ovog plinovoda, koji nije ni zaživio zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Ruski je dužnosnik također pozvao na “objektivnu istragu” o uzrocima tog incidenta u Baltičkom moru čiji počinitelji još nisu poznati.

Komentiraj