Potpredsjednik Mike Pence neće se miješati u rezultate izbora, bez obzira na pritisak Trumpa

Usprkos sve većem pritisku američkog predsjednika Donalda Trumpa da mu pomogne preokrenuti svoj izborni gubitak, potpredsjednik Mike Pence planira se držati svojih ceremonijalnih dužnosti na sjednici Kongresa u srijedu, rekli su savjetnici.

Trump je u utorak pojačao pritisak na Pencea kako bi blokirao kongresnu potvrdu rezultata predsjedničkih izbora u kontinuiranom pokušaju da ostane na vlasti, nakon što su deseci njegovih tužbi kojima se osporavaju izborni rezultati doživjele neuspjeh na američkim sudovima.

No, potpredsjednik, odan poručnik tijekom četiri godine Trumpovog često kaotičnog predsjedništva, ne planira to učiniti, čak i dok pokušava iskazati podršku težnjama republikanskog predsjednika.

Pence bi u srijedu trebao predsjedavati američkim Senatom u proceduri potvrde rezultata glasanja izbornog kolegija koji proglašava pobjednika na predsjedničkim izborima.

Izabrani predsjednik Joe Biden, demokrat, pobijedio je Trumpa s 306 prema 232 u elektorskim glasovima, a dobio je i sedam milijuna glasova građana više. Trump je odbio priznati izbore.

Američke države već su potvrdile rezultate, a Pence bi kao predsjednik Senata trebao “otvoriti sve potvrde” u nazočnosti Zastupničkog doma i Senata, stoji u američkom Ustavu.

Trump je pak sugerirao da bi Pence mogao učiniti i više od toga.

“Potpredsjednik ima moć odbiti prijevarom izabrane elektore”, napisao je Trump u tweetu u utorak, u svojoj najnovijoj neutemeljenoj sugestiji da su izbori osujećeni široko rasprostranjenom prijevarom.

Njegov tweet uslijedio je nakon javnih primjedbi na predizbornom skupu u Daltonu u državi Georgiji u ponedjeljak navečer, kada je pozvao Pencea da se iskaže za njega. “Ako ne, neće mi se tako sviđati”, rekao je Trump.

Sadašnji i bivši pomoćnici Bijele kuće rekli su da potpredsjednik planira izvršiti svoju ceremonijalnu ulogu.

“To je ceremonijalna uloga. Otvaranje omotnica i čitanje njihova sadržaja”, rekao je. “To je to. To je ceremonijalna … pozicija”.

Komentiraj