FaH/ STA/ Tamino Petelinsek/ ds

Potpora slovenske javnosti vladi premijera Cerara i njegovoj stranci i dalje u padu

Popularnost vlade slovenskog premijera Mire Cerara i dalje je u padu, pa je prema novoj mjesečnoj anketi Slovenske televizije negativno ocjenjuje 66,8 posto ispitanika, dok  je  prošlog mjeseca njezin rad neuspješnim smatralo njih 62,6 posto.

U slučaju novih prijevremenih izbora, tri stranke koje sastavljaju sadašnju vladu dobile bi 42 zastupnika u parlamentu sastavljenom od 90 članova, što je deset manje nego na izborima prije tri godine, pokazala je projekcija na osnovi rezultata potpore birača političkim strankama.
Pri tome bi najviše izgubila Cerarova Stranka modernog centra (SMC) čiji bi se broj zastupnika prepolovio, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca bi zadržala približno jednak broj zastupnika, dok bi Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana udvostručili rezultat s ranijih izbora, kad su zabilježili svoj najlošiji rezultat do sada.

Prema rezultatima travanjske telefonske ankete na 700 ispitanika koja je provedena prošlog tjedna, najviše glasova i zastupničkih mjesta na eventualnim prijevremenim izborima dobila bi oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše za koju bi glasovalo 13,9 odstotkov ispitanika, Socijalni demokrati (SD) bi dobili 10,2 posto, a Cerarova stranka 6,8 posto – znatno manje nego prošlog mjeseca, kad joj je potporu iskazivalo 7,9 posto ispitanih.

U parlament bi se, pokazuje ispitivanje,  uvrstile još i Udružena lista (ZL), stranka tzv. nove ljevice, te konzervativna demokršćanska Nova Slovenija (NSI), dok stranka Savezništvo bivše premijerke Alenke Bratušek ne bi prešla izborni prag jer ju podržava samo 0,2 posto ispitanika.

Gotovo 30 posto slovenskih birača u sadašnjem trenutku ne zna kojoj bi stranci u slučaju novih izbora dalo svoj glas, a 17 posto sudionika ankete je izjavilo da ne namjerava izaći na izbore.

Redovni izbori u Sloveniji su predviđeni sljedeće godine, ali politički analitičari ne isključuju u potpunosti niti mogućnost prijevremenih.

Komentiraj