Potpora prijatelja: Njemačko veleposlanstvo “pridaje veliku važnost” zabrani ustaškog znakovlja

Njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj “pridaje veliku važnost” pokretanju međustranačke parlamentarne rasprave o zabrani ustaškog znakovlja, izjavilo je veleposlanstvo u izjavi za nacional.hr.

Nacional.hr zanimao je stav njemačkog veleposlanstva o toj temi nakon što je veleposlanik Robert Richard Klinke, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, sudjelovao na online razgovoru “Novi pristupi obrazovanju o holokaustu na sveučilištu”, koji je u srijedu organizirala Documenta.

Uz napomenu kako se “veleposlanstvo ne upliće u unutarnje stvari Hrvatske”, iz te su institucije istakli kako je njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj “svjesno povijesti i odgovornosti za sadašnjost i budućnost”, dodajući kako “sa zanimanjem uočavaju sve više glasova koji traže dosljednu zabranu ustaškog znakovlja i iz njega izvedenih simbola”. “Veleposlanstvo pridaje veliku važnost ovoj temi”, zaključuje se u izjavi veleposlanstva Savezne Republike Njemačke za nacional.hr.

Podsjetimo, Židovska općina Zagreb organizirala je u petak, 22. siječnja, sastanak dijela parlamentarnih stranaka iz vladajuće koalicije i oporbe, među kojima je bio i HDZ. Na tom je sastanku, prema priopćenju ŽOZ-a, “jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina”.

ŽOZ: “HDZ i antifašistička oporba u Saboru spremni zabraniti ustaška obilježja”

Uime HDZ-a, na tom je sastanku sudjelovao saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždina Damir Habijan, koji je za nacional.hr izjavio kako je bila riječ o “neformalnom sastanku” o tome da će se “krenuti u raspravu po saborskim klubovima zastupnika o uređenju spornog pitanja ustaških obilježja”. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, pak, izjavio je za nacional.hr kako se predstavnik HDZ-a na tom sastanku “nije složio sa zabranom ustaškog znakovlja”.

Bačić (HDZ) o sastanku u ŽOZ-u: “Predstavnik HDZ-a nije se složio sa zabranom ustaškog znakovlja”

 

 

Komentiraj