Potpora ‘lex Mercatoru’ na Odboru za gospodarstvo slovenskog parlamenta

Autor:

Ljubljana, 24.4.2015. - (Ilustracija) Slovenski trgovaèki lanac Tuš iz prosvjeda je istupio iz nacionalne komore oglašivaèkih agencija jer je ta poslovna udruga u njegovu sporu s Mercatorom oko toga tko je najveæi trgovac u državi dala za pravo trgovaèkom lancu koji je od lani u vlasništvu hrvatskog Agrokora. 
foto HINA / Tamino Petelinšek / STA / mm

Odbor za gospodarstvo slovenskog parlamenta podržao je u petak zakonski prijedlog tzv. lex Mercator, kojim slovenska vlada želi zaštititi to “sistemsko poduzeće” u vlasništvu Agrokora od eventualnog financijskog iscrpljivanja od strane hrvatskog koncerna, odnosno za slučaj da dođe do nelikvidnosti Mercatora i nemogućnosti podmirivanja obveza prema dobavljačima.

Za prijedlog zakona koji ima 8 članaka glasovalo je 9 članova odbora, a tri iz redova oporbe su bila protiv, navevši da se njime poseže u vlasnička prava i slobodnu poduzetničku inicijativu.

Prijedlog zakona o kojemu će parlament raspravljati u idući utorak predviđa da slovenska vlada u upravu Mercatora imenuje dodatnog izvanrednog člana uprave na određeno vrijeme, zbog čega bi se morao mijenjati i statut tvrtke. Prema predloženom zakonu, izvanredni član uprave, kojega neki nazivaju i povjerenikom vlade u upravi, o svojim bi nalazima redovno obavještavao ministra za gospodarstvo.

Odbor je međutim odbio predloženi amandman zastupnika dviju oporbenih stranaka – Slovenske demokratske stranke (SDS) i demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), kojim se predlagalo da se privremeni član uprave može imenovati samo uz suglasnost vlasnika Mercatora.

Obrazlažući zašto dio oporbe glasuje protiv predloženog zakona, zastupnik SDS-a Marko Pogačnik izjavio je da je riječ o zakonu koji omogućava “nesrazmjernu” intervenciju, odnosno miješanje države u privatno vlasništvo te da je prijedlog  zakon u suprotnosti s europskim korporativnim pravom.

Pogačnik se upitao i što će se dogoditi ako se utvrdi da je zakon neustavan i hoće li tada slovenska vlada biti odgovorna za plaćanje eventualne odštete vlasniku.

Umjesto da donosi zakon koji se odnosi na privatno poduzeće, vlada premijera Mire Cerara trebala bi više skrbi posvetiti ustanovama i tvrtkama u državnom vlasništvu u kojima stanje nije dobro i imaju probleme, poručio je Pogačnik, iznijevši neke probleme u vezi s Novom Ljubljanskom bankom i postgupkom njene privatizacije, stanje u koparskom Cimosu itd.

Pogačnik i Jožef Horvat iz demokršćanske Nove Slovenije (NSI) preporučili su slovenskoj vladi da u vezi s rješavanjem pitanja i eventualnih teškoća u odnosu Mercatora i Agrokora stupi u kontakt s hrvatskom Vladom, vlasnicima Agrokora i upraviteljem kojega je imenovala hrvatska vlada Antom Ramljakom.

Pogačnik je rekao da je to neophodno, napomenuvši da je umjesto toga ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek radije otišao na sastanak u Beograd sa srpskim premijerom Vučićem, koji je, kad je riječ o Mercatoru, bio nepotreban, iako se tumči zaštitom dobavljača i slovenskih interesa.

Pojašnjavajući zašto je slovenska vlada predložila zakon, Počivalšek je na sjednici odbora rekao kako je nešto morala učiniti kako bi zaštitila Mercator od eventualnog prelijevanja sredstava.

Mjere koje predviđa zakon su privremene i srazmjerne, ocijenio je Počivalšek, rekavši da i prema uvjeravanjima koja su mu dali ustavni pravnici, smatra da zakon ne poseže u vlasničko pravo niti u slobodu poduzetničke inicijative.

Uz to, Počivalšek je kazao da je, po njegovu mišljenju, Slovenija napravila grešku kad je 2013. godine dopustila da koncern Agrokor kupi slovenski trgovački lanac u kojemu je zaposleno oko 11.000 ljudi, a izravno ili neizravno sudjeluje u stvaranju 10 posto nacionalnog BDP-a.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)