Pirotehničarima tvrtke “Mungos”, koji su u štrajku osam dana,  udovoljit će se u njihovim zahtjevima za povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora, koji bi trebao biti potpisan u ponedjeljak, izjavio je u srijedu, nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Naime, u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje “Mungos razminiranje” d.o.o. štrajk je počeo 5. srpnja, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješno završenog postupka mirenja i neprihvaćanja sindikalnih zahtjeva za povećanje plaće na 15 tisuća kuna bruto.

S Hrvatskim centrom za razminiranje (HCR) kolektivni ugovor trebao bi biti potpisan u ponedjeljak, dodao je Iveković.

Napomenuo je da bi HCR trebao osigurati i uvjete, tj. posao “Mungosu” kako bi se takve plaće mogle i isplaćivati. Istaknuo je da će se i pitanje plaća pirotehničara regulirati tim kolektivnim ugovorom, što je bio jedan od glavnih razloga štrajka.

Njihov zahtjev bio je 15.000 kuna bruto plaće i dodatak od pola posto za godinu dana staža, čemu bi trebalo biti udovoljeno i u čemu, ustvrdio je Iveković, imaju potporu tehničke Vlade i njezina predsjednika Tihomira Oreškovića, koji ih je u ponedjeljak i osobno primio.

Rekao je da se ministar Orepić ponudio biti ‘pokrovitelj’ pregovora za granski kolektivni ugovor djelatnika u razminiranju koji bi uskoro trebali početi.

Komentiraj