Potpisano 113 ugovora za obnovu i izgradnju vrtića

HINA / Daniel KASAP

Temeljem natječaja iz Programa ruralnog razvoja, za financiranje izgradnje, rekonstrukcije i opremanja dječjih vrtića u ruralnim područjima, u Zagrebu je u petak uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića potpisano 113 ugovora ukupno vrijednih 612 milijuna kuna.

Ugovore su s ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matildom Copić potpisali osnivači dječjih vrtića, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave te ravnatelji, a njima se omogućava da se već unutar idućih godinu dana izgrade, dograde i obnove vrtići u naseljima manjima od pet tisuća stanovnika.

“To je, jednostavno, konkretizacija predanosti ove Vlade da učinimo maksimalan napora, zajedno s vama, čelnicima jedinice lokalne i područne samouprave, da demografska politika dobije svoje instrumente koji onda olakšavaju obiteljima i da imaju djecu i da ta djeca ostaju u svim krajevima Hrvatske”, rekao je Plenković na svečanosti.

Demografska revitalizacija je jedan od ključnih prioriteta ne samo Vlade i vladajuće parlamentarne većine nego i cijeloga društva i ako ovako radimo… onda ćemo postupno pokušati se suočiti s negativnim prirodnim priraštajem koji je, naglasio je, najveća opasnost hrvatskoga društva i naroda.

Premijer je u obraćanju istaknuo “duh partnerstva” sa županijama, gradovima i općinama te ocijenio da takav intenzitet odnosa Vlade s njima „do sada još nije zabilježen”, a uvijek je, dodao je, konkretan kao što je i današnji događaj.

“Paketni pristup, europskih i drugih financijskih institucija, nacionalnog proračuna, privatne inicijative, vaših prihoda – koji su puno veći od kad imamo novi Zakon o financiranju lokalne i područne samouprave – stvorio je jedan okvir gdje nemamo samo želju i projekte, nego imamo i sredstva da to realiziramo. I upravo je to omogućilo okupljanje kao što je ovo danas”, naglasio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglašava da je u najvećem dijelu ugovora riječ o izgradnji vrtića u mjestima koja ih do sada nisu ni imala što će “stvarno biti preporod za te općine i djecu koja žive u ruralnim područjima”.

“To je cilj Ministarstva poljoprivrede i Programa ruralnog razvoja – da osigurao iste ili barem podjednake uvjete u malim mjestima, u odnosu na urbana područja kao što su Zagreb, Rijeka, Osijek i Split. Čovjek koji živi na selu treba imati i vodovod i kanalizaciju i dobru cestu, ali i vrtić, društveni dom, ambulantu… i to financiramo kroz programa Ruralnog razvoja”, rekao je.

Ovime stvaramo preduvjete, naglašava Tolušić, da ljudi budu zadovoljniji u svojim selima, općinama i da ostanu tamo živjeti.

I ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić istaknula je da je Vlada cijele ove godine bila fokusirana na donošenje i provedbu mjera usmjerenih na demografsku revitalizaciju.

Navodi, među inim, financijske potpore, rodiljne i roditeljske naknade, povećanje broja korisnika dječjeg doplatka, 250 ugovora za jačanje materijalnih uvjeta i kapitalna ulaganja u vrtiće, financiranih sredstvima državnog proračuna, subvencioniranje stambenih kredita, povećanje mirovinskog staža za šest mjeseci za svako dijete, zakone demografskog karaktera (o otocima, brdskoplaninskim područjima, potpomognutim područjima”.

“Da smo na dobrom put, možda pokazuju rezultati Državnog zavoda za statistiku koji je objavio da je u prvih deset mjeseci 351 dijete rođeno više nego što je bilo prošle godine, a i kolega (Predrag) Štromar kaže da se to vidi i kod zahtjeva za produljenje ugovora o stambenim kreditima”, rekla je Murganić.

Ravnateljica Copić brojkama je potkrijepila značajno povećanje ukupnog iznosa isplata Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – 2014. godine bile su oko 2 milijarde kuna, prošle godine 4,5 milijarde kuna, a ove godine ukupan iznos bit će gotovo 5,5 milijardi kuna.

Posebno ističe Program ruralnog razvoja, navevši da je plan za ovu godinu bio objaviti natječaje u vrijednosti 3,5 milijarde kuna, a objavljeni su natječaji ukupno vrijedni 4,5 milijarde kuna.

„Ako govorimo o isplatama – dolazimo do brojke od 5,3 milijarde kuna ukupno isplaćenih. To znači da je postotak isplata, odnosno ovjere od strane Europske komsije – 30 posto. Samim time dolazimo do činjenice da je Program ruralnog razvoja po tom postotku, definitivno najuspješniji program u Hrvatskoj”, rekla je.

U ime potpisnika, predstavnika lokalne i regionalne samouprave, zahvalu su uputili gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštin Petek te gradonačelnik Trilja Ivan Šipić, kazavši kako im je ovo „jedan od ljepših Božića”.

Komentiraj