Hina

Potpisani ugovori za modernizaciju luka

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković potpisao je u srijedu u Zadru s ravnateljima lučkih uprava Zadra, Novalje, Splita, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije sporazume i ugovore za sufinanciranje dijela luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova, vrijedne gotovo 8,5 milijuna kuna.

Dodijeljenim sredstvima omogućit će se sufinanciranje izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukture u dijelu luka otvorenih za javni promet namijenjen prihvatu ribarskih brodova za potrebe prijave projekata za financiranje sredstvima Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. godine.

“Potpisivanjem ovih ugovora otvara nam se mogućnost za povlačenje namjenskih sredstava iz EU fondova kojima ćemo dograditi i opremiti ribarske luke. Na raspolaganju nam je 80 milijuna eura za gradnju u državnim lukama, za infrastrukturu, za povezivanje s našim otocima… Identificirali smo 20-ak takvih projekata, a uskoro će ići javni poziv. Znači, započet ćemo s financiranjem projekata novcem iz EU fondova, što je velik iskorak, jer dosad takve projekte nismo financirali sredstvima dobivenima iz EU fondova”, kazao je ministar Butković.

Na području Zadarske županije sufinancirat će se Luka Gaženica u Zadru i Vela Lamjana u Kalima na Ugljanu.

“Bit će to reprezentativne ribarske luke, a Gaženica će postati ribarskim centrom, a ne samo lukom, najvećim s obje strane Jadrana”, rekao je zadarski župan Božidar Longin.

U Gaženici, pored postojećih vezova za iskrcajna mjesta i vezove ribarskih brodova, na dijelu prema pogonu Cromarisa predviđa se gradnja još jednog veza, velika benzinska crpka za ribare i servisni centar za održavanje ribarskih brodova.

Budući ribarski centar u Gaženici bit će opremljen svime što je ribarima potrebno i što ribari zaslužuju, najavio je Longin.

Dodao je kako je u luci Vela Lamjana 160 metara za veće i 160 metara za manje brodove te manji plato za opskrbu i servisiranje brodova.

Komentiraj