Potpisani sporazumi HSS-a i SDP-a za Samobor te HSS-a, SDP-a, HNS-a i Laburista za Zagrebačku županiju

Davor Puklavec/PIXSELL

U Samoboru je u nedjelju potpisan koalicijski sporazum HSS-a, SDP-a, HNS-a i Hrvatskih laburista  – Stranke rada za Zagrebačku županiju te koalicijski sporazum HSS-a i SDP-a za Grad Samobor.

Kandidat za župana Zagrebačke županije, aktualni župan HSS-ovac Stjepan Kožić istaknuo je kako vjeruje da će izbore dobiti prije svega zahvaljujući onome što su dosad radili, niz godina za Zagrebačku županiju, za žitelje – a to je kvalitetniji i bolji život na ukupnom prostoru Zagrebačke županije. Vjeruje da će s koalicijskim partnerima još jače osnažiti daljnji razvoj Zagrebačke županije. Vjeruje i u sinergiju Zagrebačke županije i grada Zagreba, da će kao regija također imati značajne projekte koji su bitni za grad i županiju, a neke od tih projekata već danas realiziraju, kao integrirani javni prijevoz, biciklističke staze i sljemensku žičaru. Kožić vjeruje da će taj prostor biti najbolji i najrazvijeniji u Hrvatskoj, ali i šire.

Kandidat za gradonačelnika Samobora, aktualni gradonačelnik, predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je kako su u Samoboru HSS i SDP zajedno i u opoziciji i na vlasti od 1993. godine. Istaknuo je da su u zadnjih osam godina uspjeli od Samobora, koji je bio u velikim problemima, sa preko 75 milijuna kuna minusa, da u zadnje tri godine nema dana da su ispod 10 milijuna kuna na računu.

“Svi projekti koje smo zamislili su se ostvarili. Ono što se nije ostvarilo, nismo krivi mi, nego hrvatska država koja svojom sporošću, nevjerojatnom birokracijom otežava gradovima poput Samobora da budu još bolji, još uspješniji, ustvrdio je.

Ali, nastavio je, “i bez toga, i bez pomoći države, uz pomoć županije, gospodina Kožića, Samobor je primjer svim ostalima. Mi smo Europa, ostat ćemo Europa i nadam se da će i ostatak Hrvatske htjeti biti Europa, a ne Balkan”.

Bernardić: Konačno će Zagreb i Zagrebačka županija imati ujednačenu politiku i postati najrazvijenije urbano područje

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je da će konačno Zagreb i Zagrebačka županija imati ujednačenu politiku i postati najrazvijenije urbano područje u ovom dijelu Europe. Rekao je da uvijek kada dođe u Samobor može osjetiti kako grad raste, napreduje, kako se razvija, osjeti jednu pozitivnu i dobru energiju.

Ustvrdio je da je ta “progresivna koalicija već jednom pokazala da može mijenjati Hrvatsku na bolje”.

“2000.-te je ova koalicija hrvatskom narodu pružila nadu da možemo izaći iz recesije, da možemo izaći iz izolacije i da možemo stati na put rasta i razvoja, boreći borbu za ulazak Hrvatske u EU i NATO, osiguravajući Hrvatskoj autocestu i osiguravajući Hrvatskoj gospodarski rast, a ljudima nadu i šansu za budućnost”, istaknuo je Bernardić.

Naglasio je kako je to sve, na žalost, postalo ugroženo u zadnjih osam godina, kako je rekao, “diletantskog, korumpiranog obnašanja vlasti za vrijeme HDZ-a koje je uslijedilo nakon koalicije koja je Hrvatskoj pružila šansu i nadu”.

“I naš zadatak je opet, kao što smo to znali raditi  – okupimo sve progresivne snage i kroz koaliciju i Sporazum o dobrom društvu koji smo potpisali, Hrvatskoj opet vratimo tu nadu. Na ovom hrvatskom brodu ima mjesta za sve progresivne snage kojima je interes ljudi na prvom mjestu, kojima su na prvom mjestu djeca u Hrvatskoj koja zaslužuju bolje obrazovanje, radnici i radnice u Hrvatskoj koji zaslužuju perspektivu i dostojanstvenu plaću i umirovljenici koji su gradili naše društvu i koji zaslužuju dostojanstvo u njihovoj zlatnoj dobi”, poručio je predsjednik SDP-a.

Ustvrdio je da od vladajućih, koji su najavljivali reforme, od reforma nismo vidjeli ništa. “Vidjeli smo samo povjerenstva – povjerenstvo za Inu, povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, povjerenstvo za obrazovnu reformu. Rezultat rada tih povjerenstava je niti jedna jedina odluka”, rekao je.

Poručio je da “Hrvatska nema vremena čekati godinu dana da povjerenstvo za obrazovanje pokrene obrazovnu reformu”.

“Zato smo je odlučili pokrenuti ovdje i sada – iz Zagrebačke županije u kojoj je puno toga napravljeno i osiguravajući djeci u Zagrebačkoj županiji dodatni standard u vrtićima i školama, osiguravajući djeci u Samoboru dodatni standard u vrtićima i školama, opremu, dodatne sadržaje, ujednačenu prehranu, kvalitetnije školstvo, kvalitetniji i bolji i dostupniji prijevoz”.

Bernardić je rekao kako je njihova poruka vladajućima – “Umjesto što se suočavate s prošlošću, suočite se sa sadašnjošću. U sadašnjosti danas na naplatu dolaze svi oni procesi mračne pretvorbe i privatizacije koji se sada rezultiraju u ovome što se događa u Hrvatskoj. Što krene naopako, naopako i završava”.

Predsjednik SDP-a kaže kako je njihov zadatak da u Hrvatskoj ponovno osiguraju bolje uvjete za djecu i da zato samo zajedno mogu osigurati da Kožić sljedeće četiri godine nastavi obnašati dužnost župana i napravi taj dodatni iskorak u Zagrebačkoj županiji kako bi postala još bolja za djecu, a Zagreb i Zagrebačka županija postali zajedno najrazvijenije urbano područje u cijeloj jugoistočnoj Europi”. Također, rekao je Bernardić, zajedno mogu osigurati da Beljak nastavi voditi jedan od najljepših i najuspješnijih gradova koje Hrvatska ima.

I u borbi protiv “loše karme” 

Predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada David Bregovac istaknuo je, uz ostalo, kako će koalicijskim sporazumom nastaviti zajedno u zajedničkom radu i u borbi protiv “loše karme” – “koja konstantno pogoduje posebnima, kojima usput donosimo posebne i privatne zakone i na taj način im omogućujemo da žive bezbrižno u svojim carstvima, dok naši radnici, sugrađani i ostali – ogulimo ih do gole kože gdje na kraju za par kuna ostanemo dužni”.

Predsjednik HNS-a Zagrebačke županije Dubravko Ponoš rekao je kako ovom koalicijom građani županije dobivaju kontinuitet i stabilnost koju donosi Kožić, sadašnji župan i da će svi započeti projekti biti i završeni u sljedećem mandatu.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner