Potpisani Kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) i reprezentativnih sindikata potpisali su danas Kolektivne ugovore s kojima se u sljedeće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja, javlja HRT.

– Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje Kolektivnog ugovora, istaknuo je Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga, koji je potpisao Kolektivni ugovor.

– Cilj pregovora bio je dati jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovom vlasništvu te im sukladno tome i povećava materijalna prava.

Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine, što će omogućiti Upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima.

– Pregovori su vođeni uzimajući u obzir trenutno stanje u društvu, inflaciju i ekonomske prilike koje utječu na materijalna prava radnika, vodeći se dobrobiti radnika koji su zaslužni za obavljanje usluga nužnih za redoviti život i funkcioniranje grada, pri čemu je važno da se usluge pružaju na najvišoj mogućoj razini kako bi građani osjetili razliku u kvaliteti, naglasio je Marko Bogdanović, direktor ZET-a, potpisnik Kolektivnog ugovora.

U ime sindikata, Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb (Mirjana Kaltak), Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (Zdravko Stoilković), Sindikat komunalnih radnika Hrvatske (Davor Buč ar), Novi sindikat (Ivica Blažević), Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking (Darko Kleinberger), Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb (Dražen Jović), Sindikat hrvatskog vozača (Mario Pavić), Sindikat prometa i veza Hrvatske (Dragan Borac), Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking (Ivica Andjel). U ime sindikata, Kolektivni ugovor za ZET potpisali su Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a (Anto Jelić) i Sindikat Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb (Dražen Jović).

Kolektivni ugovori uključuju povećanje osnovice plaće od 1. siječnja za 5%, a od 1. srpnja za dodatnih 3%, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava. Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti.

Grad Zagreb, trgovačka društva Zagrebački holding i ZET, te sindikati koji djeluju unutar navedenih društava, socijalni su partneri koji njeguju korektan i konstruktivan dijalog. Zahvaljujemo svim sindikatima uključenim u proces kolektivnih pregovora, uz uvjerenje da su potpisani Kolektivni ugovori zalog za daljnju uspješnu suradnju.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]