POTPISANA SURADNJA: Četrdesetak mladih iseljenika volontirat će tijekom ljeta u Šibeniku

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Četrdesetak mladih hrvatskih iseljenika iz Argentine, Čilea, Bolivije, Kanade, Australije, Južne Afrike, Makedonije, Rumunjske, Njemačke, Bosne i Hercegovine boravit će tijekom ljeta 20 dana u Šibeniku gdje će, u sklopu projekta “Eco Heritage Task Force 2016.”, sudjelovati u programima vezanim uz šibenske tvrđave te u arheološkim istraživanjima na lokalitetu Burnum.

Ugovor o suradnji potpisali su u petak gradonačelnik Šibenika Željko Burić, ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marin Knezović.

Gradonačelnik Burić zadovoljan je što će mladi hrvatski iseljenici posjetiti Šibenik, i to u godini u kojoj se obilježava 950. obljetnica njegova prvog pisanog spomena. “Aktivnim sudjelovanjem u radu šibenskih tvrđava i u Nacionalnom parku Krka, mladi će volonteri na najbolji će način upoznati Krešimirov grad i njegovu okolicu, te će se snažnije povezati s domovinom svojih predaka”, ističe Burić.

Mladi hrvatski iseljenici doći će u pratnji terenskih voditelja, predavača hrvatskoga jezika, voditelja medijske radionice i voditelja dramsko–filmske radionice.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika istaknuo je kako je “Eco Heritage Task Force” jedan od programa po kojem se Matica prepoznaje. “Entuzijazam mladih ljudi iz hrvatskog iseljeništva svaki put iznova inspirira, ispunja ponosom, a njihov se angažman ponavlja iz godine u godinu”, rekao je.

Uz poslove na arheološkim istraživanjima na lokalitetu Burnum, mladi iseljenici će u Nacionalnom parku Krka brinuti o održavanju dijela pješačkih staza na lokalitetu Roški Slap.

“Nacionalni park Krka bit će ponosan i dobar domaćin mladim ljudima koji žele aktivno upoznati svoju domovinu”, kazao je Krešimir Šakić, ravnatelj NP Krka te istaknuo kako je boravak u nacionalnom parku, u okruženju bogate prirodne i kulturno-povijesne baštine, i s ljudima koji tu žive i rade, pravi način za upoznavanje domovine.

U projekt su se uključile i turističke zajednice Grada Šibenika i Šibensko – Kninske županije, a tijekom boravka u Šibeniku mladi iseljenici će posjetiti lokacije na kojima su se održali prijašnji susreti “Eco Heritage Task Force” u Skradinu i Bribirskoj glavici (1997), na Murteru (2013), te će razgledati Split, Trogir i Zadar.

Komentiraj