Potpisan ugovor za projekt ‘Smart Schools’ u okviru Programa prekogranične suradnje

SMART SCHOOLS

U utorak, 31. svibnja 2017. godine u prostorijama Brodsko-posavske županije svečano je potpisan ugovor za projekt SMART SCHOOLS jedan od ukupno 21 projekta odabranog u sklopu prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga na programu Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora (2014 – 2020).

Ugovor su potpisali v.d. ravnateljica Agencije za regionalni razvoj, Stella Arneri te predstavnici institucija-partnera na projektu, Udruženja Centar za razvoj i podršku (BiH), Zelena akcija (HR), Brodsko-posavska županija (HR), Tuzlanski kanton (BiH) i Brodsko ekološko društvo – BED (HR). Svečanosti je prisustvovala i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Gabrijela Žalac te domaćin i potpisnik ugovora župan Brodsko-posavske županije, Danijel Marušić.

Župan Danijel Marušić je na početku svečanosti zahvalio Agenciji za regionalni razvoj i svim partnerima na suradnji te naglasio važnost ovog projekta u podizanju svijesti o ekologiji.

Projekt SMART SCHOOLS, punim nazivom Innovative minds for smart schools trajat će 27 mjeseci pod vodstvom vodećeg partnera Udruženje Centar za razvoj i podršku iz Bosne i Hercegovine. Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju u prekograničnom području povećanjem energetske učinkovitosti i povećanjem razine korištenja obnovljivih izvora energije u javnom sektoru. Ravnateljica Stella Arneri naglasila je da će projekt povećati kapacitete škola u području upravljanja energijom i povećati energetsku učinkovitost školskih zgrada. Projektne aktivnosti uključuju dva prekogranična seminara za 40 energy managera, prekogranično natjecanje škola u uštedi energije koje će obuhvatiti više od 29 000 učenika, nastavnika i ravnatelja koji će ovim putem steći nova znanja o pristupačnim i inovativnim rješenjima, a koja vode povećanju energetske učinkovitosti.

Po završetku svečanosti potpisivanja, ministrica Gabrijela Žalac čestitala je svim partnerima na projektu i naglasila: “Programi prekogranične suradnje pokrivaju jednu sasvim drugu dimenziju od ostalih EU programa te mi je iznimno drago što se alokacija za te programe povećala. Svjesna sam da Vam je svima i dalje problem iznos od samo 10% avansnog plaćanja i upravo zato mi u Ministarstvu radimo na pronalasku rješenja za taj problem kako bismo olakšali provođenje Programa”.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]