Potpisan ugovor za dogradnju šibenske luke vrijedan 62 milijuna kuna

Ugovor o dogradnji gata Vrulja u sklopu pomorsko-putničkog terminala u šibenskoj luci, vrijedan 62 milijuna kuna, potpisan je u srijedu u Šibeniku.

To je treća faza projekta, a radovi su najavljeni za kraj 2020.

U sklopu projekta modernizacije infrastrukture šibenske luke dosad su izgrađeni vezovi za međunarodni i domaći pomorski promet.

Ugovor su na tvrđavi Barone potpisali državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislav Petric i ravnatelj šibenske Lučke uprave Čedo Petrina.

Zahvaljujući ugovoru, izgradit će se nova zgrada putničkoga terminala na gatu Vruljama i uredit će se prometne površine i komunalna infrastruktura.

Novi putnički terminal imati će odvojen prostor za domaći i međunarodni promet, čime će se poboljšati njegova protočnost, a trajektni promet također će se odvojiti od brodova na kružnim putovanjima.

Na pristupnim prometnicama i parkiralištima te u čekaonicama odvojit će se prostor za autobuse i taksi službe namijenjene kruzerima, koji, trenutačno, budući da nisu odvojeni od trajekata, stvaraju velike gužve.

Osim toga, novi pomorsko-putnički terminal bit će zaštićen od vremenskih neprilika, a putnicima će imati i mjesto za odlaganje prtljage te mnoge ugostiteljske usluge.

Vrijednost investicije je 62 milijuna kuna. Ministarstvo mora izdvojit će 32,2 milijuna kuna, najvećim dijelom iz EU fondova, odnosno 27,4 milijuna kuna. Ostatak prihvatljivih troškova osiguran je kroz proračun ministarstva mora.

Ugovor je potpisan u sklopu projekta “Renesansa na hrvatskoj obali” kroz koji je mjerodavno ministarstvo dosad dodijelilo više od 900 milijuna kuna za obnovu malih luka.

“Ovo je već 15 projekt u sklopu velikog ciklusa ulaganja europskih sredstava u luke koji smo pokrenuli 2017., a na području Dalmacije ulažemo u luke na Kapriju, Korčuli, Braču, Pašmanu, Dugom otoku, Dubrovniku i Koločepu”, rekao je Bilaver.

Petrina je rekao da se usporedno priprema i projekt modernizacije lučkog područja, vrijedan 182 milijuna kuna, od čega će 92 milijuna kuna biti uloženo u obnovu teretnog dijela Luke u Šibeniku.

“Ta sredstva bit će uložena u saniranje obalnih zidova, izgradnju jednog novog dijela luke s rampom budući da u zadnjih 40 godina ništa nije uloženo u teretni dio infrastrukture u Šibeniku. Na taj način istočni dio grada dobit će novi vizualni identitet i funkcionalni oblik”, rekao je Petrina.

(Hina) xpp ybdj

Komentiraj