Potpisan ugovor s Kinezima za izgradnju Pelješkog mosta

HINA/ Baldo MARUNČIĆ/

Republika Hrvatska i kineski konzorcij China Bridge and Road Corporation u ponedjeljak su u Dubrovniku potpisali ugovor o izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta. Potpisan je i ugovor o stručnom nadzoru gradnje Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i Instituta IGH, Centra za organizaciju građenja i Invest inženjeringa.

Ministar pomorstva, prometa i veza Oleg Butković je naglasio da je ovaj projekt od neizmjerne važnosti za stanovnike tog kraja. Naglasio je kako je ovo ostvarenje dugogodišnjeg sna o cjelovitoj Hrvatskoj. “I ne povezuje samo teritorij RH nego i Europske unije. Za tri godine ćemo prelaziti preko jednog od 5 najvećih i najljepših u Europi Mostovi ne povezuju samo teritorije, nego i ljude, pružaju prilike i mogućnosti”, rekao je Butković u Dubrovniku.

Premijer Andrej Plenković je zahvalio svima koji su na bilo koji način bili uključeni u projekt, te naglasio kako je ovo projekt kojim Hrvatska postaje jedinstvena. “Taj je projekt od strateškog, dugoročnog značaja za cijelu zemlju. Svi smo svjesni koliko je bitno povezati jug Hrvatske s infrastrukturom autocesta. Ovaj most će ostati kao simbol dodane vrijednosti naših prvih 7 godina članstva u EU”, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je Hrvatska od Europske unije dobila 357 milijuna eura bespovratnih sredstava. Plenković je naglasio i kako neće biti problema sa susjedima iz BiH. “Most će biti visok 55 metara tako da neće utjecati na plovidbu”, rekao je.

Ugovor s izvođačima potpisali su predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić i opunomoćeni predstavnik konzorcija Zhang Xiaoyuan, kako prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj