POTPISAN UGOVOR: Kreću radovi obnove infrastrukture terminala Bakar riječke Luke

Predstavnici Lučke uprave Rijeka, Luke Rijeke i Zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtke GP Krk, Colas Rail Hrvatska i Colas Rail S.A.S., potpisali su u petak ugovor za izvođenje radova u okviru projekta “Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka – Terminal za rasute terete Bakar”, čija je ukupna vrijednost šet milijuna eura. Predviđeni su radovi na rekonstrukciji kolosijeka, prometnih i skladišnih površina i prateće komunalne infrastrukture na području bakarskog terminala.

Ovaj  zajednički projekt Lučke uprave Rijeka i Luke Rijeka financira se sa 85 posto europskog novca, iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Inače, na riječkom lučkom području iz CEF-a se financira sedam projekata, pet Lučke uprave i dva Luke Rijeka koji su vrijedni 133 milijuna eura. Četiri CEF projekta su već u fazi radova: jedan na kontejnerskom terminalu AGCT, drugi na novom Zagreb Deep Sea kontejnerskom terminalu, treći u Bazenu Raša, i četvrti kojim se uvodi novi jedinstveni IT sustav za cijelu lučku zajednicu. Ovaj današnji ugovor znači da i peti CEF projekt ulazi u fazu radova, a u iduća dva mjeseca se očekuje završetak postupka javne nabave za izvođače radova na preostala dva CEF projekta Lučke uprave Rijeka

Govoreći na potpisivanju, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković  istaknuo je kako je u protekle četiri godine pokrenut i realiziran čitav niz projekata. “Od dovršetka Zagrebačke obale u sklopu Rijeka Gateway projekta, do niza CEF projekata, ali i ceste DC403, čija je ukupna vrijednost  više od 390 milijuna eura. Osim toga, pokrenut je veliki ciklus ulaganja u željezničku infrastrukturu koji je također izrazito bitan za luku Rijeka, a sve to će u konačnici stvoriti preduvjete za povećanje prometa i razvoj ovog dijela Hrvatske.”,  rekao je ministar Butković. Pritom je dodao da je u Hrvatskoj u tijeku investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi vrijedan više od 20 milijarda kuna i da je Ministarstvo mora sada  s tim investicijskim ciklusom na 110 posto ugovorenih sredstava iz Operativnog programa koherentnost i kohezija, a za mjesec i pol će biti preko 120 posto, te na oko 95 posto ugovorenih sredstava iz CEF-a, iz kojega se financira i sedam projekata na riječkom lučkom području.  “To pokazuje”, rekao je Butković, “da znamo koristiti  europska sredstva, pripremiti projekte i na vrijeme ih ugovoriti, a sada je najbitnije voditi ih uspješno prema kraju”.

Ravnatelj Lučke uprava Rijeka Denis Vukorepa istaknuo je da je od ukupno 133 milijuna eura, koliko se ulaže u riječku luku kroz sedam projekata Lučke uprave i Luke Rijeke, bespovratnih oko 130 milijuna eura te da će ti projekti izmijeniti izgled riječke luke. Koncesijski ugovor za Zagrebačku obalu, novi kontejnerski terminal, najavio je Vukorepa,  trebao bi biti potpisan u prvoj polovici godine.

Zamjenik predsjednika Uprave Luke Rijeke Duško Grabovac rekao je da je riječ o početku ulaganja u Luku Bakar, koja će poboljšati mogućnosti prekrcaja i odvoza na tom terminalu.

 

 

 

 

 

Komentiraj