Potpisan Temeljni kolektivni ugovor Vlade i sindikata

U Vladi je između predstavnika sindikata zaposlenih u javnim službama, ali i sindikata u odgoju i obrazovanju potpisan Temeljni kolektivni ugovor. Ujedno je potpisan i ispregovarani sporazum koji se tiče prosvjetara, izvještava Dnevnik.hr.

Premijer Andrej Plenković kazao je da se radi o sporazumu u kojem je Vlada ostala u formi koja je financijski realna. “Tu su četiri posto kroz ovu i sljedeću godinu i kao kompromisno rješenje dodatnih dva posto. Ovo je način da se u materijalnom smislu dobije isto, a radi se o održivom kompromisom. Žao mi je da je do njega došlo štrajkom. Štrajk u obrazovanju podrazumijeva roditelje, djecu i veliki broj ljudi koji su ga osjetili u svojem životu”, kazao je.

“Najvažnije je da su djeca od utorka u školi. Vjerujem da ovaj dogovor šalje jednu dobru poruku, razumijem očekivanja drugih, mi ćemo i dalje kroz razgovore s predstavnicima sindikata pronalaziti održiva rješenja”, dodao je Plenković. Kako je istaknuo, očekuje da se i iduće godine nastavi dijalog. “Smatramo da je krajnje vrijeme da se sredi cijeli sustav plaća”, naveo je.

Na potpisivanju Temeljnog kolektivnog ugovora i ispregovaranog sporazuma bili su predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimi Mihalinec i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem. Sindikat Preporod nije potpisao sporazum, ranije je najavljeno da će podržati štrajk nenastavnog osoblja. Ispred Vlade, uz premijera su bili nadležni ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i ministrica odgoja i obrazovanja Blaženka Divjak.

Komentiraj