Potpisan novi Sporazum o prijateljstvu i suradnji Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois

U sklopu Foire Exposition de St. Quentin, održana je svečanost potpisivanja novog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Grada Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint- Quentinois. Riječ je o suradnji koja traje od 2007. godine, a razlog novog potpisivanja je preustroj njihovih granica.

Ugovor su potpisali gradonačelnik grada Dugog Sela Nenad Panian i izaslanik predsjednika Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois Xaviera Bertranda i aglomeracijski savjetnik za turizam i međunarodne odnose Alexis Grandin. Svečanom potpisivanju nazočio je predsjednik Odbora za bratimljenje Jean – Marie Gondry i veleposlanik RH u Francuskoj Filip Vučak.

Uz gradonačelnika Dugog Sela Nenada Paniana u Francusku su otputovali predstavnici OPG-ova Miroslav Škrlec i predstavnik Udruge pčelara ‘Maslačak’ Tomica Melić, te učenici i profesori Glazbene škole Dugo Selo.

“Svi mi ovdje smo s jednim ciljem, predstaviti naš maleni grad u pravom svjetlu, našim novim prijateljima. Zajednički cilj svih nas je prijateljstvo, upoznavanje novih kultura, razmjena znanja i iskustava i prije svega druženja. Europa je i Hrvatskoj sada dom, veliki dom u kojemu smo službeno zajedno od 2013. godine. Moramo steći iskustva i približiti se naprednim kulturama i narodima u cilju poboljšanja životnih uvjeta stanovništva. Ovaj ugovor je dokument kojim smo se uvelike približili svom cilju. Ove godine Europa obilježava 100 godina od završetka prvog svjetskog rata, tragičnog rata za oba narod. Ovakvi ugovori zauvijek će spriječiti nesporazume među narodima, približiti će ih jedni drugima i naučiti da je ljubav ono što spaja”, izjavio je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Na tradicionalnom velikom, gospodarskom sajmu Foire Exposition de St-Quentin, Grad Dugo Selo, kao hrvatski predstavnik, štand dijeli s Turističkom zajednicom Saint Quinten. Dugoselski OPG-ovci promoviraju proizvode – Škrlec vino i aroniju, Melić med i ostale pčelarske proizvode.

Turističke zajednica Grada Dugog Sela predstavila je manifestacije grada, a suveniri s prepoznatljivim simbolima poput crkve sv.Martina i templarski kolačići izazvali su veliku pažnju. Osim gospodarstva i poljoprivrede (regija Picardija je najveći francuski proizvođač šećera i krumpira), ovim posjetom pojačat će se suradnja na kulturnom, znanstvenom, turističkom i obrazovnom planu.

Njegovanje i čuvanje svetomartinske baštine još je jedna poveznica između Dugog Sela i ovog francuskog kraja te će biti riječi o sudjelovanju u projektu EU fondova NewPilgrimAge. Priliku za predstavljanje već danas ima uspješna Glazbena škola čiji će učenici i profesori nastupiti na samom otvorenju Sajma, a tijekom boravka očekuju ih brojni nastupi.

Kako je kazao Gondry, u ovom novom obliku koji se sada financira i iz drugih izvora, obnovljeno je prijateljstvo između dvije zajednice i ova veza nakon deset godina ujedinjuje ljude u njihovim kulturama, znanstvenim i tehnološkim znanjima, u obostranoj solidarnosti, razmjenama u području sporta i turizma, i u svim oblicima razmjena sačuvat će tako ovaj duh univerzalnog mira.

“Ova će se naša suradnja pojačati i proširiti na druge segmente, osim gospodarstva i kulture, i na turizam, sport, obrazovanje i zananost”, dodao je Panian.

Komentiraj