POTISKIVANJE TALIBANA IS se učvršćuje u Afganistanu

epa

Džihadistička skupina Islamska država (IS) širi svoj utjecaj u Afganistanu na račun talibana, navodi se u izvješću UN-ova stručnog povjerenstva objavljenom u petak.

“Broj skupina i pojedinaca koji se otvoreno priklanjaju IS-u ili kažu da su mu bliski i dalje raste u više afganistanskih pokrajina”, ističe se u izvješću povjerenstva nazvanom “Al Kaida/talibani”.

U izvješću se navodi procjena afganistanskih sigurnosnih snaga da “oko 10 posto pripadnika aktivne pobune u kojoj najveći utjecaj imaju talibani, simpatiziraju IS”. No taj broj “nije stalan budući da se u razdoblju ofenzive koja je u tijeku mijenja broj pojedinaca koji joj se pridružuju”.

“Očito je da se Islamska država opasno širi”, upozorava se u izvješću u kojemu se usto prenose informacije iz izvora u afganistanskoj vladi da skupine manje ili više povezane s IS-om postoje u 25 afganistanskih pokrajina.

Džihadisti IS-a su se učvrstili u Afganistanu, ali ondje ne kontroliraju velike dijelove teritorija kao u Siriji i u Iraku.

Talibani pak, koji se od 2001. bore s vladom u Kabulu, osvajaju teritorij, ali teško izlaze na kraj s afganistanskom vojskom koja je sama na prvoj crti otkako su se u prosincu 2014. NATO-ove borbene snage povukle iz zemlje.

Komentiraj