EUROPSKA KOMISIJA: Uspješan postupak nabave osobne zaštitne opreme u EU

Zajednička nabava osobne zaštitne opreme koju je Europska komisija pokrenula zbog krize uzrokovane koronavirusom pokazala se uspješnom.

Proizvođači su dostavili ponude koje su obuhvatile, a u nekim slučajevima čak i premašile, količine koje su zatražile države članice koje su sudjelovale u nabavi, i to za svaki zatraženi proizvod. Postupak zajedničke nabave pokrenut je za maske vrste 2 i 3, rukavice, naočale, štitnike za lice, kirurške maske i odijela. Time se jamči da će bolnice, zdravstveni djelatnici, ustanove za zdravstvenu njegu i sve osobe kojima je nužna, dobiti potrebnu opremu za zaštitu od virusa i ograničavanje njegova širenja.Oprema bi trebala biti dostupna dva tjedna nakon što države članice potpišu ugovore s ponuditeljima, a to bi trebale učiniti vrlo brzo.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: “U ovom trenutku u cijelom svijetu postoji iznimno velika potreba za zaštitnom odjećom i medicinskom opremom. Stoga uspjehom smatramo to što je zajednička europska inicijativa za javnu nabavu u najkraćem roku na svjetskom tržištu uspjela osigurati konkretne ponude velikog opsega. To je iskaz solidarnosti EU-a. To dokazuje prednost pripadanja Uniji. Oprema bi uskoro trebala znatno olakšati stanje u Italiji, Španjolskoj i još 23 države članice. Sada je red na državama članicama da brzo potpišu potrebne ugovore.”

U zajedničkoj nabavi sudjelovalo je 25 država članica. Ponude se trenutačno ocjenjuju, a sljedećih dana očekuje se potpisivanje ugovora. Zajednička nabava država članica učinkovit je način zajedničke kupnje robe na tržištu, uz koordinaciju Europske komisije. Postupak nabave za većinu predmetne opreme pokrenut je prije samo tjedan dana, 17. ožujka, a za maske je prvi put pokrenut 28. veljače.

Koronavirus: Usklađivanje normi za medicinske uređaje

Komisija je jučer donijela odluke o usklađenim normama zahvaljujući kojima će se proizvođačima omogućiti stavljanje na tržište visoko učinkovitih uređaja namijenjenih zaštiti pacijenata, zdravstvenih djelatnika i građana. Normama se također omogućuje brži i jeftiniji postupak ocjenjivanja sukladnosti. Revidirane norme imaju ključnu ulogu u borbi protiv pandemije koronavirusa jer obuhvaćaju kritične uređaje kao što su kirurške maske, kirurški prekrivači, ogrtači, operacijska odijela, aparati za pranje, dezinfekciju i sterilizaciju.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje izjavila je: “Ne smijemo posustati ni trenutak u borbi protiv koronavirusa. Danas donesenim mjerama olakšavamo pristup neophodne medicinske opreme i uređaja kao što su prekrivači, ogrtači i odijela tržištu EU-a Ta je oprema od temeljne važnosti za naše zdravstvene djelatnike koji spašavaju živote, vrlo hrabre žene i muškarce na prvoj liniji.”

Nakon stupanja na snagu normama će se proizvođačima medicinskih proizvoda i drugim gospodarskim subjektima omogućiti usklađivanje sa zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima zakonodavstva EU-a, uzimajući u obzir najnovija tehnička rješenja. Nakon objave u Službenom listu Europske unije tim se normama usklađuju proizvodi sa zahtjevima iz triju direktiva o medicinskim proizvodima.

 

Komentiraj