Postupak mirenja Vlade i sindikata nastavlja se u srijedu

Danas je u Ministarstvu rada održan početak postupka mirenja između Vlade i sindikata u školstvu, koji najavljuju štrajk za 10. listopada.

Vlada je u četvrtak imenovala ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića svojim predstavnikom u postupku mirenja u kolektivnom radnom sporu sa Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

“Razgovaramo. S obzirom na tajnost postupka na koju smo se svi obvezali, mogu samo reći da u srijedu nastavljamo razgovore. Razgovori se odvijaju u atmosferi uzajamnog poštovanja, rekao je Aladrović nakon sastanka.

“Prihvatili smo prijedlog Vlade da u srijedu nastavimo s mirenjem. O ostalim detaljima nećemo govoriti, više ćete znati u srijedu nakon završenog mirenja… Sastanak će se održati u srijedu u osam ujutro. Ako mirenje bude uspješno, obustavljamo sve štrajkačke sktivnosti. Ako ne završi uspješno, obavijestit ćemo vas o načinima štrajka”, rekao je Mihalinec. Dodao je kako sindikati neće odustati od povećanja plaća od šest posto. “Naši su koeficijenti složenosti poslova pokazali da povećanje odgovara tome i od toga ne odustajemo. Jedino možemo govoriti o različitim modalitetima”, poručio je.

sindikalnog djelovanja. “Neovisno o procesu mirenja čiji se detalji ne iznose, moram reći da većinski sindikati imaju pokušaje opstrukcije sindikalnog djelovanja. Tako da ćemo danas nadležnim institucijama prijaviti kršenje Zakona o radu. Te opstrukcije ne idu prilog niti sindikatima, niti zaposlenima. Tko radi sam protiv sebe, neka dobro razmisli.” Nije htjela govoriti o detaljima te je kazala kako će više detalja biti poznato nakon podnošenja prijave.

“Sve ovisi o rezultatima mirenja. Naš konačan zahtjev je 6 posto i ispod toga ne pristajemo”, rekla je uoči sastanka predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem. Ako postupak mirenja ne uspije, dodala je Šprem, u srijedu će poslati upute za štrajk koji će početi u četvrtak.

Sindikati su prošli tjedan predali Vladi najavu štrajka o tome da će se u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada. Ocijenili su da Vlada, dva tjedna od posljednjeg sastanka, nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od 6 posto.

Komentiraj