FaH

POSTUPAK IZRUČENJA: Egipatski zračni gusar traži azil na Cipru

Egipćanin optužen da je skrenuo zrakoplov EgyptAira prema Cipru zatažio je azil na tom mediteranskom otou, koji je pokrenuo postupak njegova izručenja, objavile su u utorak ciparske vlasti.

Njegovu molbu za azil razmatrao je Ured za imigracije dok se nastavljaju procedure za njegovo izručenje, dodale su vlasti.

“Osumnjičeni je tražio azil. Njegova molba će se razmatrati paralelno s njegovim saslušanjem”, rekao je neimenovani službeni izvor, prenosi AFP.

Nikozija se složila sa zahtjevo Kaira da mu bude izručen Seid al-Din Mohamed Mostafa (58), a za 22. travnja je zakazano saslušanje.

Zračni gusar je tražio azil jer tvrdi da mu u Egiptu prijeti smrtna kazna.

Seif al-Din Mohamed Mostafa je optužen zbog nošenja lažnog eksplozivnog pojasa i prijetnje da će ga aktivirati čime je prisilio pilota na letu EgyptAIra između Aleksandrije i Kaira da sleti na Cipru 29. ožujka. Oda tada je na Cipru u pritvoru.

Po dolasku u Larnacu na Cipru, on je oslobodio većinu od 55 putnika i zatim se bez otpora predao nakon nekoliko sati pregovaranja s vlastima. Otmičar je zahtijevao da njegova bivša supruga, Cipranka s kojom ima djecu, dođe u zračnu luku kako bi joj predao pismo.

Egipatski državni odvjetnik Nabil Ahemd Sadek je dan poslije tražio njegovo izručenje na temelju bilateralnog sporazuma iz 1996.

Opisan kao “psihološki nestabilan” otmičar bi mogao biti optužen za skretanje zrakoplova, otmicu, prijetnje i drurge postupke koji krše antiteroistički zakon, navodi ciparsko tužiteljstvo.

Komentiraj