POSTIGNUT SPORAZUM: Australija i SAD dogovorili premještaj izbjeglica

FaH

Australija je s SAD-om postigla sporazum o preseljenju izbjeglica iz Papue Nove Gvineje i s Naurua, objavio je u nedjelju australski premijer Malcolm Turnbull.

Prema strogim australskim zakonima, izbjeglice koje brodom pokušaju stići u zemlju šalju se u kampove na otoku Manus u Papui i u malenoj pacifičkoj otočnoj državi Nauru gdje čekaju obradu zahtjeva za azilom.

Tamo je trenutno oko 1200 ljudi, neki duže od tri godine, a zadržavaje izbjeglica i uvjete života u centrima kritizirali su UN i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

“Mogu potvrditi da je vlada postigla treći sporazum o preseljenju izbjeglica koji se trenutno nalaze u regionalnim centrima. Sporazum je postignut sa SAD-om”, rekao je Turnbull na konferenciji za novinare u Canberri.

Izabrani američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je da će muslimanima zabraniti ulazak u SAD i zagovarao je protuimigrantsku politiku, što provedbu dogovora s Australijom čini nesigurnom. Brojni izbjeglice na Manusu i Nauruu dolaze iz Afganistana i Iraka.

Sporazum, koji bi trebao provoditi UNHCR, odnosi se samo na one koji se trenutno nalaze u centrima i neće se produžavati.

Turnbull nije rekao koliko će se izbjelica naseliti u SAD-u, ali prednost će imati žene, djeca i obitelji. Oni čiji zahtjev za azilom bude odbijen vraćat će se u svoje zemlje, istaknuo je.

Izbjeglice koji odbiju ponudu za preseljenjem ili povratak u domovinu bit će ponuđena viza za ostanak na Nauruu 20 godina, ali bez financijske potpore.

Nekoć bogat fosfatima, Nauru je vrlo siromašna država i prihvatni izbjeglički centri koje financira Australija najznačajniji su izvor prihoda.

Komentiraj