Postavljene info-table na lokalitetima ženskog logora na Golom otoku i Svetom Grguru

 

Informativne ploče o ustroju i povijesti golootočkog logora za političke zatvorenice postavljene su u rujnu na Golom otoku i na Svetom Grguru u okviru umjetničkog projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“.

Table su postavljene na Golom otoku i na obližnjem Svetom Grguru, gdje se naizmjenično od 1950. do 1956. godine nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom.

Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima. S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora.

Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se unutar umjetničke prostorne intervencije željelo obilježiti, ukazati na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove, kao i tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.

Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar i udruge MAPA, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima istom u Jugoslaviji početkom hladnog rata.

Cilj projekta je, kroz istraživanje i uspostavljanja ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije.

Komentiraj