“Postanak vrsta” Charlesa Darwina, knjiga epohalnog značaja

Prema jednom velikom istraživanju od prije nekoliko godina, “Postanak vrsta” Charlesa Darwina je najutjecajnija akademska knjiga u povijesti. U obrazloženju stoji i to da je Darwin kroz pedantna promatranja svijeta oko nas, kombiniranih s produljenim i dubokim promišljanjem, stvorio knjigu koja je promijenila način na koji razmišljamo o svemu – ne samo u prirodnom svijetu, već religiji, povijesti i društvu.

Gotovo je nemoguće pretjerati u isticanju važnosti sveukupnog Darwinova djela i njegova utjecaja na civilizaciju i misao Zapada. Ova je knjiga bila predmetom proučavanja i sporenja u proteklih 140 godina, a bit će to sigurno i u budućnosti. U knjizi koja je prvi put objavljena 24. studenog 1859. godine, postavljena su temeljna načela i objašnjen je mehanizam moderne, danas prihvaćene teorije evolucije te je oboren dotadašnji, stari fiksizam, tj. vjerovanje u nepromjenjivost vrsta (ili barem vjerovanje u nepromjenjivost „bîti” vrsta).

Prema glasanju javnosti u istom istraživanju drugo mjesto zauzeo je Komunistički manifest Marxa i Engelsa, za kojim slijede čitav opus Shakespearea, Platonova Država i Kritika praktičkog (čistog) uma Immanuela Kanta.

Komentiraj