Posrnulog Sanadera samo čudo može spasiti od čistke, ali umjesto da se sam povuče, on prijeti Plenkoviću

Drugi krug izbora za Antu Sanadera bit će vjerojatno najteža bitka u političkoj karijeri još otkako se otkrilo da je njegova supruga u garaži trgovačkog centra pronašla 60 tisuća eura i spremila novac u svoj automobil. Sada zbog njega HDZ-u prijeti gubitak vlasti u najjačim stranačkim utvrdama u Dalmaciji

Pozicija političkog tajnika i predsjednika splitsko-dalmatinske organizacije HDZ-a Ante Sanadera ozbiljno je uzdrmana i ne uspije li na nedjeljnim lokalnim izborima ova stranka zadržati vlast u sredinama poput Splita, Makarske i Solina te osvojiti mjesto župana sa značajnom razlikom u korist Blaženka Bobana, njegov pad u stranačkoj hijerarhiji već je izvjestan. Neće biti smijenjen, ali na unutarstranačkim izborima u listopadu neće biti ni ponovno izabran – potvrdilo je za Nacional nekoliko izvora iz HDZ-a. Jedan od njih kazao je da je Andrej Plenković bio vidljivo nezadovoljan rezultatima prvog kruga lokalnih izbora u Dalmaciji te da je pobjesnio kada je do njega došla Sanaderova reakcija na sve glasnije zazivanje odlaska s čela najmoćnije stranačke organizacije u državi.

“On mu je de facto zaprijetio, u rukavicama je podsjetio Plenkovića da je izabran uz njegovu podršku i poručio mu da bi jednako tako mogao biti smijenjen. Znamo kako takvi manevri prolaze: dovoljno je spomenuti ime Milijana Brkića, ili recimo već zaboravljenog donedavnog predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića koji je nakon više godine u političkom smislu platio javno opstruiranje uvođenja Istanbulske konvencije. Razlaz je samo pitanje vremena”, rekao je jedan od sugovornika Nacionala.

Pozicija Ante Sanadera, političkog tajnika HDZ-a i predsjednika splitsko-dalmatinske organizacije, ozbiljno je uzdrmana, posebno izgubi li hdz utvrde poput Splita, Makarske i Splita. PHOTO: Josip Regovic/PIXSELL

 

Ante Sanader prošlog je tjedna, na komentar da vrh stranke nije zadovoljan izbornim rezultatima u Splitsko-dalmatinskoj županiji te da se već propituje njegova smjena na unutarstranačkim izborima, žestoko poručio da predsjednici HDZ-a prolaze, a on ostaje.

“Uvijek pišete protiv mene, no to je vaše pravo! Ja ću otići s pozicije predsjednika županijskog HDZ-a kada to odluči članstvo, koje je moja snaga. Mnogi su predsjednici HDZ-a Hrvatske bili i otišli, dok mene županijsko članstvo i dalje podržava. Predsjednik sam HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije od 2012. godine i kada članovi te organizacije odluče da moram otići, ja ću otići. Ili ako rezultati u županiji budu lošiji od ovoga što imamo, ja ću sam otići jer sam ja odgovoran za Splitsko-dalmatinsku županiju. A ti koji vas pumpaju protiv mene, nisu u stanju ni pobijediti u svojim lokalnim jedinicama”, odgovorio je novinarki Slobodne Dalmacije.

Ova izjava u vrhu HDZ-a primljena je uz vidljivo negodovanje, premda u javnosti nije imala odjek sličan onome koji je imao istup Ivana Anušića iz Osijeka, koji se najprije javno usprotivio koaliciji HDZ-a i SDSS-a, a potom izrijekom podržao i Miroslava Škoru u drugom krugu izbora za gradonačelnika Zagreba. “No Ante Sanader u stranačkoj hijerarhiji ima i znatno višu poziciju od Anušića, pa će razlaz s njime sasvim sigurno biti zvučan”, objašnjava Nacionalov sugovornik iz HDZ-a.

 

Plenković je pobjesnio kada je do njega došla Sanaderova reakcija na sve glasnije zazivanje njegova odlaska – Sanader je podsjetio da je Plenković izabran uz njegovu potporu i da bi i on mogao biti smijenjen

 

Relativno slabi rezultati ove stranke u Dalmaciji bili su jedno od većih iznenađenja prvog kruga lokalnih izbora. U Zadru je četvrtinu glasova prikupio Enio Meštrović sa svojim alter-egom imena Ričard, a najveći dio njegovih birača u drugom krugu podržat će kandidata velikog dijela opozicije Marka Vučetića. U Zadarskoj županiji HDZ-ov župan Božidar Longin prisiljen je, za razliku od prošlih izbora, ići u drugi krug. U Šibensko-kninskoj županiji HDZ bi prvi put mogao izgubiti vlast jer je nezavisni gradonačelnik Knina Marko Jelić u velikoj psihološkoj prednosti i čak je uspio formirati većinu u Županijskoj skupštini, dok je HDZ-ov župan Goran Pauk u četiri godine izgubio čak trećinu glasača. U drugi krug u Splitu Vice Mihanović ulazi s neočekivanim zaostatkom za Ivicom Puljkom, a u Solinu – zaista najčvršćoj utvrdi stranke – drugi krug održat će se prvi put u povijesti. Nezavisni Vedran Duvnjak ondje prijeti Daliboru Ninčeviću iz HDZ-a, a u Gradskom vijeću kompletna oporba – predvođena Nezavisnom listom mladih – već je formirala većinu. HDZ-ov gradonačelnik Makarske Jure Brkan u prvom krugu dobio je desetak posto glasova manje od izazivača Nebojše Paunovića iz SDP-a, a u Trilju je gradonačelnik Ivan Šipić, donedavni HDZ-ovac, također u prednosti pred stranačkim – odnosno Sanaderovim – kandidatom Ivanom Bugarinom. Miro Bulj iz Mosta vrlo izvjesno postaje novi gradonačelnik Sinja, a u Trogiru, gradu u kojemu se vlast obično smjenjivala u redovnim intervalima, SDP-ov Ante Bilić ovaj put osvojio je gotovo dvije trećine glasova već u prvom krugu.

Na koncu, i župan Blaženko Boban kao osobni odabir Ante Sanadera u četiri godine izgubio je deset tisuća glasova, u apsolutnim brojkama najviše u cijeloj državi, a prvi put u posljednjih 12 godina HDZ više ne može formirati vlast s vijećnicima Kerumove Hrvatske građanske stranke. Trebat će im još vijećnici Domovinskog pokreta ili Mosta koji su prema Bobanu i njegovoj stranci u kampanji bili iznimno oštri i kritični. Jedina olakotna okolnost za Bobana jest da se u drugom krugu natječe protiv Ranka Ostojića iz SDP-a, koji ipak ima ograničen bazen mogućih glasova. “U stranci su svi odahnuli kada su vidjeli da se Ostojić našao ispred mladog Ante Pranića iz Vrgorca. On bi nesumnjivo bio znatno opasniji protukandidat jer potencijalno ima znatno šire biračko tijelo, i na desnici i na ljevici”, rekao je za Nacional jedan sugovornik iz splitskog HDZ-a.

U drugi krug izbora za gradonačelnika splita HDZ-ov Vice Mihanović, za kojeg je Ante Sanader osobno jamčio pred Andrejem Plenkovićem, ulazi s neočekivanim zaostatkom za Ivicom Puljkom. PHOTO: Milan Sabic/PIXSELL

 

Svi kandidati kojima “vise” mandati odabir su upravo Ante Sanadera, i to gotovo na osobnoj razini. On se nakon odrađenog mandata župana skrasio na mjestu predsjednika splitsko-dalmatinskog HDZ-a kao jednoj od najsigurnijih funkcija u stranačkoj hijerarhiji: zbog profila biračkog tijela uspjeh na izborima bio je gotovo pa zagarantiran, a nakon svakih novih izbora njegov utjecaj samo je rastao. Još prije dvije godine dio članova HDZ-a upozoravao je Nacional da Sanaderovo upravljanje prerasta u samovolju oko kadroviranja, pa i sastavljanja izbornih lista za parlamentarne i europske izbore, no nitko od njih nije bio spreman javno istupiti. Oni tvrde da Sanader ne podnosi da bilo tko iz njegove županije ima javnu funkciju višu od njegove te da upravo zato splitsko-dalmatinska organizacija nema nijednog ministra u Vladi, niti europskog zastupnika. Simptomatično je, kaže jedan od sugovornika, ponašanje Ante Sanadera nakon što je Lovre Kuščević objavio ambiciju preuzimanja županijskog HDZ-a. “Ne samo da mu nije uspio oteti stranačku organizaciju, nego je nakon Kuščevićeva pada Sanader uzeo i njegovu prethodnu poziciju političkog tajnika HDZ-a. Ne bih se čudio da je to učinio samo kako bi simbolički pokazao da mu nitko ništa ne može”, objašnjava ovaj sugovornik Nacionala.

Nedjeljni drugi krug izbora za Antu Sanadera će biti vjerojatno najteža bitka u političkoj karijeri, još otkako je preživio na funkciji župana kada se otkrilo da je njegova supruga u garaži trgovačkog centra pronašla 60 tisuća eura i spremila novac u svoj automobil, što su prolaznici prijavili policiji. Gubitak vlasti u gradovima poput Splita, Makarske ili Solina – jer sličan scenarij na razini županije zasad se ipak ne smatra realnim – bio bi konkretan povod za preispitivanje njegove odgovornosti. “Jedina promjena za HDZ jest što smo izgubili Dicmo, a osvojili Šestanovac. Sve ostalo smo zadržali, a tamo gdje nas čeka drugi krug, idemo na pobjedu”, rekao je on nakon prve izborne noći i tako sam sebi dodatno učvrstio letvicu koju mora preskočiti. Grad Split predstavlja potencijalno najvrjedniji trofej za HDZ jer bi zadržavanjem vlasti, uz očekivani uspjeh Ivana Radića u Osijeku, ova stranka prvi put imala gradonačelnika u dva od četiri velika grada. No Vice Mihanović neočekivano ulazi u drugi krug sa zaostatkom za Ivicom Puljkom od nekoliko tisuća glasova.

Mihanović je osobni izbor Ante Sanadera, za kojega je ovaj jamčio pred Andrejom Plenkovićem čak i kada je u javnosti izbila afera o navodno plagiranom doktorskom radu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Sanadera je potom uzdrmalo otkriće Nacionala da su na istom fakultetu doktorate stjecali brojni njemu bliski HDZ-ovci, koji su onamo odlazili organiziranim prijevozom kombijima. I on se, u 65. godini života, trenutno nalazi na doktorskom studiju na istom fakultetu.

 

Svi kandidati kojima ‘vise’ mandati odabir su upravo Ante Sanadera. Poput Vice Mihanovića koji je jamčio pred Plenkovićem čak i kad je izbila ‘afera plagijat’. Pa se otkrilo da su HDZ-ovci kombijem išli u Osijek…

 

Nakon smjene Petra Škorića Sanader je uz županijski ogranak gotovo potpuno preuzeo prevlast i u gradskom HDZ-u u Splitu te tako dokinuo dualizam i svojevrsni dugogodišnji rivalitet ove dvije organizacije. U Mihanovićevu kampanju uložena su značajna sredstva, a Nacional je u travnju otkrio da je angažiran i savjetnik bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Mate Radeljić. On se posljednjih godina, nakon dramatičnog razlaza s Kolindom Grabar-Kitarović i pada Tomislava Karamarka, povukao iz formalne politike i posvetio privatnom biznisu, a javnost se za njega zainteresirala nakon otkrića Nacionala da je upravo Radeljić bio osoba koja je povezala Zdravka Mamića s osječkim sucima koje je, kako tvrdi, korumpirao. To se dogodilo još dok je imao radno mjesto na Pantovčaku, a taj podatak nosi ozbiljne implikacije – da se okvir za buduću korupciju formirao uz inicijalnu asistenciju savjetnika predsjednice za unutarnju politiku.

“Radeljić nije formalno angažiran u kampanji, barem koliko je nama poznato, pa se tako rijetko pojavljuje u Splitu. No njegova uloga je javna tajna: on vodi strateški dio posla, komunicira s dijelom medija, daje ključne savjete i usmjerava tijek događaja”, potvrdio je tada za Nacional sugovornik iz splitskog HDZ-a.

Kako doznajemo, nakon prvog kruga izbora stranka je odlučila zahvaliti se Radeljiću i kampanju voditi uz potporu nešto manje eksponiranih PR stručnjaka. Tijekom ovog tjedna očekuje se intenzivno pojavljivanje Plenkovića i njegovih ministara na raznim lokacijama u Dalmaciji i to će biti posljednji pokušaj pomoći u zadržavanju pozicija HDZ-ovih kandidata, a nakon toga slijedi svođenje računa. Andrej Plenković nedavno je mijenjao stranački statut i uveo praksu održavanja unutarstranačkih izbora odmah nakon lokalnih izbora, što znači da će se već u listopadu ponovno birati vodstva svih općinskih, gradskih i županijskih organizacija. Drugim riječima, kako je opisao jedan sugovornik Nacionala, “o poziciji Ante Sanadera odlučuje se koncem svibnja, a moguća politička egzekucija slijedi u listopadu”.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner