POSLOVNA POLITIKA JYSKA: Održivost kao glavni motor razvoja i jedina prihvatljiva vizija budućnosti

JYSK će drvo, papir i pamuk nabavljati isključivo iz certificiranih, ekološki prihvatljivih izvora te neprestano radi na povećavanju udjela recikliranih materijala u svojoj proizvodnji

Klimatske promjene najveći su izazov današnjice za čovječanstvo – (podivljala) priroda je već počela pokazivati kako bi se neodgovorno zagađivanje planeta i neučinkovito upravljanje vrijednim resursima mogli odraziti ne samo na budućnost mlađih generacija već i na sve nas, ovdje i danas. Odgovorne tvrtke i pojedinci zato su ozbiljno shvatili poruke stručnjaka da promjena mora krenuti od nas samih. Svaki odgovorni građanin može pridonijeti smanjenju negativnih utjecaja na planet promjenom vlastitih (loših) navika, ali i podrškom tvrtkama koje su u centar svoje poslovne politike stavile – održivo poslovanje.

Kako bismo očuvali Zemlju i dali svoj doprinos, JYSK se već godinama brine o okolišu na više načina, putem globalnih i lokalnih projekata, ali i internih odluka i procedura u sklopu definirane strategije o održivosti. Cilj je tvrtke integrirati ekološku održivost u svim relevantnim područjima svojeg djelovanja, u skladu s ciljevima održivog razvoja koje su Ujedinjeni narodi usvojili još 2015. godine.

JYSK se obvezuje na:

– poduzimanje više od ravnopravnog udjela odgovornosti po pitanju klimatskih promjena,

– prodaju proizvoda izrađenih od ekološki prihvatljivih sirovina,

– smanjivanje količine ambalaže i recikliranje otpada.

Suzbijanje klimatskih promjena

Svojim ambicioznim planom JYSK do 2030. godine namjerava prepoloviti emisije stakleničkih plinova koji nastaju opskrbom električnom energijom i grijanjem njegovih trgovina, distribucijskih centara i ureda.

„Naporno radimo na povećavanju učinkovitosti naših objekata, prelasku na obnovljive izvore električne energije te na postupnom izbacivanju fosilnih goriva iz upotrebe. Također potičemo svoje partnere u lancu opskrbe i transportu da nam se pridruže u naporima da do 2050. u svim aktivnostima postignemo nultu emisiju ugljika“, izjavio je Rune Jungberg Pedersen, direktor komunikacija i CSR poslovanja u JYSKu.

Ekološki prihvatljive sirovine

Njihova vizija budućnosti je ona u kojoj se svi proizvodi izrađuju od obnovljivih ili recikliranih materijala proizvedenih na ekološki prihvatljiv način.

Šume i drvo

JYSK će drvo i papir nabavljati isključivo iz certificiranih, ekološki prihvatljivih izvora, a do kraja 2024. svi JYSKovi proizvodi i ambalaža izrađeni od drva, kartona i papira bit će s FSC® certifikatom (FSC® N001715). Kada kupujete u JYSKu, potražite proizvode s oznakom FSC.

FSC je kratica za Forest Stewardship Council® (Vijeće za nadzor šuma), međunarodnu neprofitnu organizaciju i sustav označavanja drva i papira koji potječu iz održivih šuma i drugih ekološki prihvatljivih izvora.

Pamuk i ostali poljoprivredni resursi

Obvezuje se imati sto posto održiviji pamuk na svim tekstilnim proizvodima do kraja 2024. godine te će sav pamuk nabavljati iz ekološki prihvatljivijih izvora i nastojati koristiti vodeće certifikate i najbolje prakse u pogledu drugih obnovljivih materijala.

Reciklirani materijali – ekološki prihvatljiva ambalaža

Neprestano radi na povećavanju udjela recikliranih materijala u svojoj proizvodnji, vodeći pritom računa o tome da se ne naruše kvaliteta i sigurnost proizvoda. To također znači da se prilikom dizajniranja proizvoda nastoji osigurati da se oni mogu lako demontirati kako bi se dijelovi zasebno odgovarajuće reciklirali. Paralelno nastoje povećati ekološku prihvatljivost ambalaže koja se ubuduće može jednostavno reciklirati.

Komentiraj