EPA/ANDY RAIN

Poslodavci podupiru dogovor Therese May o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May branila je u ponedjeljak “dobar” nacrt dogovora o Brexitu o kojemu je pregovarala s EU-om pred poduzetnicima koji stoje iza nje i jedva čekaju da London i Bruxelles postignu nagodbu.

“Sada je pred nama tjedan dana napornih pregovora prije izvanredne sjednice Europskog vijeća u nedjelju” na kojemu se treba potvrditi nacrt dogovora, rekla je Theresa May na godišnjoj konferenciji najveće britanske udruge poslodavaca CBI-ja u Londonu.

Na tim se pregovorima trebaju “utvrditi sve pojedinosti o našoj budućoj vezi” s EU-om, istaknula je premijerka pred mnoštvom predstavnika iz svijeta biznisa, koji je uglavnom nesklon Brexitu jer im kratkoročno otežava poslovanje.

Nacrt dogovora je “dobar za Ujedinjeno Kraljevstvo” i “odgovara željama britanskog naroda” jer omogućuje zemlji da ponovo stekne nadzor na svojim novcem, zakonima i granicama, nabrojala je May.

U dvorani krcatoj blagonaklonih slušatelja, predsjednica vlade je htjela pokazati odlučnost.

Dogovor koji brani treba omogućiti “izlazak iz programa EU-a koji nisu u našem interesu, poput Zajedničke poljodjelske politike i Zajedničke ribarstvene politike”, istaknula je konzervativna premijerka.

Nakon Brexita planiranog za 29. ožujka 2019. imigracija će i dalje davati “pozitivan doprinos” Velikoj Britaniji, ali državljani zemalja EU-a “više neće imati prednost pred inženjerima iz Sydneyja i računalnim programerima iz Delhija”. Kandidati za imigraciju birat će se prema stručnosti a ne zemlji iz koje dolaze, rekla je.

Govor je dio inicijativa predviđenih kako bi se gospodarske subjekte, civilno društvo ali i zastupnike njezina vlastitog tabora uvjerilo u opravdanost nacrta dogovora koji su prošlog tjedna postigli njezina vlada i Europska komisija.

May sada ima potporu čelnice britanskih poslodavaca, ravnateljice CBI-ja Carolyn Fairbairn koja je tekst pohvalila kao “napredak ostvaren teškom borbom”.

Poslodavci drže da će dogovor, ako ga potvrde, omogućiti Ujedinjenom Kraljevstvu da nakon Brexita počne tranziciju, dvogodišnje razdoblje tijekom kojega će uvjeti trgovanja s EU-om ostati isti i za koje EU kani predložiti Londonu da se produlji do 2022.

“Ovo nije savršen dogovor ali je nagodba koja nas čuva od najgoreg mogućeg ishoda”, a to je Brexit bez dogovora koji bi značio trenutačno uvođenje carina između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je Fairbairn.

No zastupnici bi mogli biti manje blagonakloni prema May nego poslodavci. Dio konzervativnih zastupnika mogao bi onemogućiti prihvaćanje dogovora u Zastupničkom domu, gdje premijerka još ima većinu.

Komentiraj