Posljednji ispraćaj Denisa Kuljiša u četvrtak u Zagrebu, sutra komemoracija u HND-u

Posljednji ispraćaj Denisa Kuljiša, istaknutog novinara, urednika i publicista, koji je preminuo u nedjelju u dobi od 68 godina, bit će u četvrtak na zagrebačkom Krematoriju u 14:30. Komemoracija će se održati sutra u 12 sati u Hrvatskom novinarskom društvu.

Kuljiš je preminuo nakon kratke i teške bolesti.

Kuljiš je rođen u Splitu 8. prosinca 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opću lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik. Bio je urednik u Startu, pomoćnik glavnog urednika tjednika Danas, a radio je i za Studio.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog stoljeća kada počinje surađivati s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Bio je jedan od osnivača tjednika Globus i Nacional. Kao jedan od osnivača i novinara, Nacional je vodio od pokretanja i izlaska prvog broja 1995. do odlaska iz lista dvije godine kasnije.

Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona Majmuni, gangsteri i heroji objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu Dva pamfleta protiv Tuđmana objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak “Majmuna, gangstera, i heroja”, ovog puta s dodatnim opisima “geniji, lupeži i papci”. Bile su to satirične, britke, nerijetko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata. Godinu kasnije objavio je djelo “Ad hominem”. U suradnji s povjesničarem Williamom Klingerom 2013. objavio je knjigu “Tito: Neispričane priče”, a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga “Titov tajni imperij”.

Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

Komentiraj