Posljednja sjednica Vlade u ovom sastavu, Plenković se zahvalio ministrima u odlasku

 

Vlada danas zasjeda posljednji put u ovom sastavu. Za razliku od prošlih mjeseci kada su zasjedali u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, današnja se sjednica održava u Banskim dvorima.

Na početku sjednice Andrej Plenković zahvalio se svim članovima Vlade, te kolegicama i kolegama koji su bili u Vladi od 2016. “Posebno zahvaljujem onima koji će prijeći s druge strane Markovog trga. Imati će važne i odgovorne dužnosti u Saboru”, kazao je Plenković u uvodu zahvalivši se ministrima koji odlaze.

Komentirao je i postignuti dogovor na summitu Vijeća Europe u Bruxellesu. “Razultati su izvrsni”, kazao je premijer. Objasnio je da plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova. Hrvatskoj je namijenjeno 22 milijarde eura.

“Imat ćemo sjajnu polugu za provođenje reformi, realizaciju projekata, ulaganja i ono najvažnije – za brzi gospodarski oporavak”, rekao je predsjednik Vlade.

O fondu koji se tiče oporavka i otpornosti, Plenković je izvijestio da kada je riječ o bespovratnim sredstvima Hrvatska će imati više od 5,9 milijardi eura, dok je 2,350 milijardi za zajmove.

“Hrvatska je ušla 6 godina kasnije nego Bugarska i Rumunjska i to je velika razlika. Prvo pravo podvlačenje crte i benefita ulaska u EU imati ćemo nakon 15 godina našeg članstva. Tek tada vidjet ćemo koliko je zemlja naprednija i uređenija”, kazao je premijer o prednostima Hrvatske.

Na spomen imena predsjednika Europskog vijeća Charlesa Mchela, netko od minisara se nasmijao, a Plenković je ustvrdio da je Michel postao popuolaran. “Je smiješno je..ali to što je smiješno vrijedno je velikog novca”, komentirao je Plenković.

Hrvatska je, dodao je, dobila dodatnih 100 milijuna eura u pregovorima. “Dobili smo dodatnih 100 milijuna eura, što je plod noćašnjih pregovora, za ruralni razvoj”, pojasnio je.

Objasnio je kako se odluka o 22 milijardi eura dogodila nakon parlamentarnih izbora i da je to plod njihovog rada. “Ovo je taj moderni suverenizam. To znači kapitalizirati. Danas je ta formula dobila manifestaciju koja je svakome jasna. Mnogi članovi i članice Vlade su dale svoj doprinos za ulazak hrvatske u EU. Ja se time bavim skoro 26, 27 godina”, kazao je.

“Zaključujem ovu kratku, ali potrebnu sjednicu”, rekao je Plenković posebno se zahvalivši ministrici Blaženki Divjak, koja je u samoizolaciji.

 

Komentiraj