Posljednja ovogodišnja sjednica Vlade: Usvojen program predsjedanja Vijećem EU-a

U petak je održana 199. sjednica Vlade, posljednja u ovoj godini. Na sjednici je usvojen program predsjedanja Vijećem EU-a.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković još je jednom zahvalio svima koji su doprinijeli da u petak otvori dovršenu dvoranu u Nacionalnoj knjžnici koja će biti središte sastanaka tijekom predsjedanja EU-om.

“Već u tjednu od 7. siječnja imat ćemo intenzivan i dinamičan slijed zbivanja. Idem u Pariz, Berlin i Strasbourg, a cijeli Bruxelles dolazi u Zagreb”, kazao je Plenković.

Podsjetimo, Hrvatska će od 1. siječnja do 30. lipnja predsjedati Vijećem Europske unije. Riječ je o instituciji koja predstavlja vlade država članica EU, a glavna joj je zadaća suodlučivanje o zakonodavnim aktima, zajedno s Europskim parlamentom.

Hrvatska se u svom šestomjesečnom predsjedanju opredijelila za četiri prioriteta. Prvi se odnosi na gospodarski rast, unutarnje tržište, koheziju i klimatske promjene, a drugi na povezivost. Treće se područje odnosi se na unutarnju i vanjsku sigurnost, a četvrto na jačanje globalne uloge Unije.

Komentiraj