Posljednja očuvana templarska crkva u Hrvatskoj skriva tajne čuvara Svetog grala

Nekoliko kilometara od Našica, u prigradskom naselju Martin, nalazi se jedina očuvana templarska crkva u Hrvatskoj. 

Crkva sv. Martina iz 13. stoljeća smjestila se uz magistralnu cestu Našice – Donja Motičina, zapadno od naselja Gornji i Donji Martin u Osječko-baranjskoj županiji. Ta malena kamena crkvica posebna je po svojoj povijesti i skromnom uređenju. Izgradili su je templari, pripadnici viteškog crkvenog reda, negdje oko 1230. kada su dobili ovaj posjed.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Ovo je jedan od najznačajnijih objekata sakralne arhitekture ne samo za područje Našica, nego i za ovaj dio Hrvatske. Povijest crkve veže se za povijest templarskog reda koji je obilježio jedno razdoblje srednjeg vijeka na ovim prostorima. Prema mišljenju stručnjaka to je danas najsačuvaniji objekt templarskog reda u Hrvatskoj. Templari su imali puno značajnije i veće posjede diljem Hrvatske, ali povijesne okolnosti su htjele da baš ovaj objekt do danas ostane najsačuvaniji”, objašnjava Silvija Lučevnjak, ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice.

Što su templari radili u Hrvatskoj?

Ne zna se kada su točno templari došli u Hrvatsku, ali poznato je da je to bilo negdje između Drugog i Trećeg križarskog rata. Posjed kod Našica darovao im je ban Jula iz roda Aba. Vjeruje se da je ova lokacija bila njihovo sjedište zbog same pozicije na kojoj je crkva izgrađena – na visoravni, u blizini raskrižja puteva gdje se mogla vršiti kontrola kretanja roba i ljudi.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Riječ je o jednoj vrlo jednostavnoj građevini s crkvenom lađom i svetištem, ali crkva je nekad vjerojatno na zapadu imala zvonik koji je bio i vidikovac. Naime, crkva se nalazi na jednom istaknutom položaju na kojem je moguće nadzirati jako važne komunikacije u ovom djelu Slavonije. Jedno važno prometno čvorište, a upravo takve lokacije su birali templari koji su u ono vrijeme, kada su tu boravili, zapravo nadzirali kretanja robe i putnika iz unutrašnjosti Europe prema istoku, odnosno prema Svetoj Zemlji”, priča Lučevnjak.

Osim crkve, unutar templarskog sjedišta vjerojatno se nalazila njihova “kuća” (domus) i ostali pomoćni objekti poput konjušnice. Međutim, nakon odlaska Turaka templarsko sjedište je srušeno i danas nema nikakvog traga da je ikada postojalo. Ostala je samo crkvica sv. Martina u mjestu Martin koja je više puta oštećena i obnavljana.

Crkva i danas živi

Crkva je do 1991. godine čuvala i vrijedan barokni oltar koji je uništen u granatiranju Našica. O njoj danas brinu franjevci iz crkve i samostana sv. Antuna Padovanskog u Našicama. Koriste ju za mise nakon sahrana te na blagdan sv. Martina, tako da crkva ipak živi.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Zahvalni smo mještanima koji je održavaju. Crkva je u vlasništvu grada, a ne biskupije. Uz pomoć franjevaca imamo mise tri puta godišnje i mise zadušnice”, rekao je Miroslav Umiljanović, predsjednik MO-a Martin.

U crkvi sv. Martina su, među ostalim, pronađeni natpisi na latinici i bosančici i to tek u 20. stoljeću. Također, vrijedno otkriće bio je kameni templarski grb u obliku štita iz 13. stoljeća koji se smatra najstarijim sačuvanim kamenim grbom sjeverne Hrvatske. On se sada nalazi u Sakralnom muzeju franjevačkog samostana.

“Crkva je po mnogočemu jedinstvena. Nadam se da će uskoro uslijediti i značajnija arheološka istraživanja jer ona ovdje nisu provedena. Konzervatorska istraživanja su u jednoj mjeri provedena pa su ipak neki podaci puno jasniji”, rekla je Silvija Lučevnjak.

Našička viteška priča

Želja lokalnih vlasti je da više promoviraju ovaj skriveni hrvatski biser, kojeg je prepoznala i Turistička zajednica grada Našica. Prošle godine su po prvi put organizirali manifestaciju “Našička viteška priča” u Martinu, a isto planiraju i ove godine. Posjetitelji tako mogu doživjeti dašak srednjovjekovlja, kako se živjelo, što se jelo i pilo, kako su izgledali tradicionalni obrti.

Davor Javorovic/PIXSELL

“I ove godine ćemo imati “Našičku vitešku priču”, ali na višoj razini. To ćemo postići tako što ćemo cijelu manifestaciju održati u srednjovjekovnim uvjetima. Imat ćemo i potragu za templarskim blagom jer legenda kaže da ovdje postoji skriveno blago”, rekla je  Ines Resler, direktorica TZ-a Našica, koja je najavila da će manifestacija biti 28. kolovoza.

“Grad Našice ove godine slavi 794. rođendan. Posebno smo ponosni na povijest grada i upravo ovdje želimo napraviti našu vitešku priču”, nadovezao se gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

Tekst: Paula Bosančić/Pixsell

Komentiraj

nacional banner
nacional banner