Posljednja izvedba ‘Orašara’ u HNK Ivana pl. Zajca uz debi balerine Mao Fujite

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Posljednja ovosezonska izvedba popularnog baleta ‘Orašara’ će se održati danas, u srijedu 13. siječnja,  s početkom u 19.30 sati. Nakon Marije Matarranz i Marte Kanazir, u glavnoj ženskoj ulozi djevojčice Marie, u zadnjim izvedbama po prvi put nastupa nova članica riječkog Baleta – Mao Fujita.

Rođena je 2001. godine u Tokiju. Baletom se počela baviti u dobi od četiri godine u lokalnom baletnom studiju. Kasnije je baletno školovanje nastavila pod vodstvom Kiyoko Kimura. Godine 2014. osvojila je treću nagradu na NBA Ballet Competition, da bi već 2016. godine osvojila drugu nagradu na baletnom natjecanju Tokyo Art Bridge. Godine 2014. seli s obitelji u Melbourne, u Australiju. Iste godine primljena je u Australsku baletnu školu, gdje je u prosincu 2019. godine i diplomirala. Kao članica Australskog baleta plesala je u predstavi ‘Giselle’ koja je izvedena više od dvadeset puta u Sydney Opera Houseu. S baletom ‘Coppélia’ gostovala je diljem Australije. Plesala je u koreografijama Simona Dowa, Margaret Wilson, Stephena Baynesa, Marka Anneara, Maina Gielguda itd. U rujnu 2020. godine pridružila se Baletu riječkog HNK Ivana pl. Zajca.

Uz Mao Fujita u ulozi Marie, Orašara će plesati Tilman Patzak, a Drosselmeyera Michele Pastorini. U ulogama Majke i Oca nastupit će Marta Voinea Čavrak i Svebor Zgurić, a u ulogama Kraljice i Kralja Irina i Andrei Köteles. Ulogu Kraljice miševa plesat će Ksenija Krutova, a u ulozi Pirlipat nastupit će Carlos Huerta Pardo. Kao Gosti, Pahuljice, Miševi, Vojnici i Dvorske dame nastupit će ostale članice i članovi riječkog baletnog ansambla: Marta Kanazir, Maria Matarranz, Tea Rušin, Soyoko Iwata, Ali Tabbouch, Francesco Benedictis i Jody Bet. U predstavi sudjeluju učenice riječke OŠ za balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica. Scenografkinja i kostimografkinja je Margrit Flagner, oblikovatelji svjetla su Mauro de Candia i Dalibor Fugošić, a dramaturginja je Patricia Stöckemann.

Mauro de Candia svojom verzijom ‘Orašara’ u elegantnim scenografskim i kostimografskim rješenjima, uz dozu humora, pruža novi pogled na ovu bajku. Popularni baletni obiteljski klasik Petra Iljiča Čajkovskog je premijerno izveden prošle godine. Kritika ga je ocijenila “vrhunskim baletnim spektaklom u svakom smislu“.

Komentiraj