Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski izbornik Ante Čačić u 14 sati održava posljednju konferenciju za novinare u Deauvilleu.

Biti će to i posljednja konferencija ‘Vatrenih’ iz Francuske, nakon jučerašnjeg ispadanja protiv Portugala u osmini finala. U 117. minuti pogodak je postigao Ricardo Quaresma. Hrvatski reprezentativci danas odlaze iz Francuske. Dio će se vratiti u Hrvastsku, a dio odlazi svojim kućama i obiteljima diljem Europe.

Na početku konferencije Čačić se baš nije noćas naspavao. “Naravno da nakon jedne takve utakmice san baš i ne ide na oči. Danas je novi dan”, rekao je Čačić dodajući kako treba gledati prema naprijed. “Žalovanje će brzo proći, Rusija je blizu. Ja na to tako gledam. Poraze u kojima si dao sve od sebe ja ne doživljavam kao poraz”, kaže dodajući kako će danas kući i jedan od dva favorita za osvajanje EURO-a Italija ili Španjolska.

“Mi idemo doma bez poraza u četiri utakmice unutar 90 minuta. Portugal ide dalje bez pobjede u te četiri utakmice u 90 minuta”, istaknuo je.

Istaknuo je i kako je Portugal, koji je u prosjeku pucao 25 puta po golu, Hrvatskoj je zaprijetila samo pet puta. “Sjeća li se netko od nas kad je zadnji put Ronaldo jedanput pucao po golu? A vi meni govorite o taktičkim postavkama”, obratio se novinarima.

Kaže kako možda uopće nije ni trebao mijenjati igrače. “Možda je baš ulazak Pjace bio signal njima da sada daju gol”, kaže Čačić dodajući kako je ponosan na to kako je Hrvatska odigrala ne samo jučerašnju utakmicu nego i cijeli turnir.

“Ova momčad na čelu sa mnom je pobjednik. Mi smo pobijedili huligane, mi, a ne Orepići i Ostojići”, poručuje naglašavajući da je to zasluga hrvatske reprezentacije koja je skovala zajedništvo.

Na pitanje novinara odgovara kako Hrvatsku nitko nije nadigrao na ovom turniru. “A vi biste me secirali po 117. minuti? Pa danas će kući Španjolska ili Italija”, ponavlja dodajući da po nikakvim parametrima Portugal nije trebao biti ispred nas.

“Srna je igrao najbolji nogomet u svojoj karijeri na ovom Euru, ofenzivno i defenzivno. Luka Modrić nikad nije bio bolji nego sada, kao i Rakitić i Perišić. Ćorluka je bio heroj”, opisuje Čačić dodajući da Hrvatska u momčadi ima junake, a svi se hvataju za tu 117. minutu.

“Idemo ponosno kući, ostavili smo srce na terenu. Ova reprezentacija je izašla iz sjene Vatrenih”, rekao je dodajući da nikada Hrvatska u ovakvom kontinuitetu nije odigrala četiri utakmice na velikom natjecanju.

Najavio je Čačić da se Darijo Srna neće oprostiti od reprezentacije sve dok je on izbornik. Na pitanje novinara je li predugo čekao Mandžukića, Čačić objašnjava da je Kalinić u cijeloj godini u Italiji zabio jedan pogodak. “Mandžukić je naš prvi napadač i strijelac. Ponekad se napadača treba čekati. Pogledajte Ronalda. Do 117. minute nije šutnuo po golu”, dodaje. ” Da ga nisam mijenjao, možda bi on uklizao na onu loptu Perišića”.

Naglašava kako je svima teško. “Znaš da si dobar, da si pošteno radio i onda ti se to na uvjetni način vrati nepošteno. Dominirali smo, stvarali šanse, imali smo sve što je potrebno da se dobije utakmica. Jedino je nedostajao pogodak”, kaže.

Na pitanje je li ovo kraj generacije, kaže da nije. “Rekao sam vam da ćete vidjeti Hrvatsku koja dolazi. Imamo igrače koji dolaze i igrače koji ostaju. Po meni slobodno udarajte, ali igrače nećete dirati. Tjerali ste Srnu, trebao se davno oprostiti, a sad me pitaju kad će se oprostiti. To su “foteljaši”, izbornici iz fotelje koji nikoga nikad nisu vodili”, oštro odgovara Čačić poručujući kako je na EURO-u bilo sve najbolje od Hrvatske.

U nekoliko se navrata obrušio na novinare, optužujući hrvatske medije da ruše atmosferu u reprezentaciji i tjeraju igrače poput Darija Srne i Marija Mandžukića. Na momente je gubio živce kada su mu postavljana pitanja o taktici na jučerašnjoj utakmici i kasnim promjenama.

Na kraju kaže da će posebno pamtiti suze nakon jučerašnje utakmice. “Zato smo mi pobjednici. I to su emocije. I suze su emocije. Privukli smo ljude da budu uz nas i zato smo mi pobjednici”, zaključio je.

Komentiraj