Kineski vojnici i spasilačke ekipe s plinskim maskama i u zaštitnim odijelima tragali su u nedjelju za otrovnim materijalima u kineskoj luci Tianjin, gdje se u srijedu dogodilo nekoliko snažnih eksplozija, a kineski premijer Li Keqiang doputovao je u grad kako bi izrazio sućut obiteljima žrtava.

 

  • Kineski dužnosnici priznaju da otrova još ima, ali tvrde da nisu opasni za ljude koji se nalaze izvan dva kilometra široke evakuacijske zone.

 

Kineske vlasti žele rasčistiti kemikalije prije kiše zbog koje bi moglo nastati još otrovnih plinova. Poginulih je za sada, po službenim podacima, 112. Broj nestalih popeo se na 95, većinom vatrogasaca, objavili su državni mediji, sugerirajući da bi broj žrtava mogao biti i znatno veći. U bolnici je više od 720 ljudi.

Kineski dužnosnici priznaju da otrova još ima, ali tvrde da nisu opasni za ljude koji se nalaze izvan dva kilometra široke evakuacijske zone.

Eksplozije su u srijedu kasno navečer potresle lučko skladište zapaljivih kemikalija, a uzroci eksplozija još uvijek nisu sa sigurnošću utvrđeni. U eksplozijama i požarima uništene su lučke zgrade, kontejneri i automobili. Stručnjaci za sigurnost smatraju da je gašenje požara vodom u skladištu u kojem su bile kemijske tvari, koje snažno reagiraju na kontakt s vodom, moglo uzrokovati lančane eksplozije jer se razvio eksplozivni plin.

Komentiraj