POSLJEDICE AFRIČKE SVINJSKE KUGE Svinjogojci u nezahvalnoj situaciji, ministar Dabro najavio potpore

Autor:

03.06.2024., Osijek - Obnasatelj duznosti zupana Mato Lukic sa suradnicima primio je vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita mons. Tomu Vuksica, predsjednika Uprave Zaklade Vrhbosanske nadbiskupije u cijoj pratnji je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, sumarstva  i ribarstva Josip Dabro, upravitelj Zaklade i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anusic, pocasni clan Upravnog vijeca Zaklade. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Davor Javorovic/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Josip Dabro održao je sastanak sa svinjogojcima iz Vukovarsko–srijemske županije. Na sastanku se razgovaralo o posljedicama afričke svinjske kuge i problemima s kojima se svinjogojci susreću.

Svinjogojci su imali priliku reći što misle o mjerama koje su provođene, koliko su zadovoljni sa sredstvima koja su dobili zbog eutanazije svinja kao i o planiranim potporama.

Mjere protiv pada proizvodnje

Podsjetimo, podaci za proteklu godinu su alarmantni jer je zabilježen pad poljoprivredne proizvodnje, a Dabru zbog toga očekuju veliki problemi. On navodi da se, nažalost, u Hrvatskoj događa pad proizvodnje u pojedinim sektorima posljednjih dvadesetak godina.

U Hrvatskoj se dnevno zatvori nekoliko farmi. “To je problem koji je trebalo puno ranije rješavati, omogućiti ljudima da rasterete svoje privatne imovine gdje su te farme nastale, rekonstruirati kredite i poticati proizvodnju, tj. kulturu stočarstva, gdje ti ljudi mogu imati svoj benefit, gdje mogu biti u pozitivi, a ne u nuli”, rekao je ranije ministar.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.