Poslije pulmološke, riječki KBC otvara i neurološku post-covid ambulantu

Klinika za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka (KBC) otvorit će u utorak post-covid neurološku ambulantu u prostorima Poliklinike na riječkom lokalitetu, koja će raditi utorkom od 12 do 15 sati, s neurolozima različitih specijalizacija koji će biti na raspolaganju pacijentima, najavili su iz KBC-a Rijeka.

Za pregled pacijenata kod kojih su prisutni dugotrajni i neobjašnjivi neurološki simptomi nakon oporavka od Covida u novoj neurološkoj ambulanti potrebna je uputnica obiteljskog liječnika ili neurologa.

Neurološka ambulanta druga je postcovid ambulanta u KBC-u Rijeka, koji je još u prosincu otvorio pulmološku post-covid ambulantu na Sušaku. S obzirom na to da je sve više pacijenta kod kojih ne prolaze tegobe nakon preboljenog Covida, pojavila se potreba za otvaranjem ambulante koja bi primila pacijente sa simptomima i perifernog i centralnog živčanog sustava.

Pacijentima će u novoj ambulanti na raspolaganju biti članovi multidisciplinarnog tima koji će uključivati i psihologinju Ines Torić te neuroradiološki i neurointerventni tim s radiologije na čelu sa Slavicom Kovačić.

Kratkotrajni i dugoročni neurološki učinci Covida još uvijek se prate s obzirom na veliki broj neuroloških manifestacija ne samo u akutnoj fazi nego i dugo nakon preboljele infekcije. Post-covid neurološki sindrom je postvirusni sindrom uzrokovan odgovorom mozga i tijela na infekciju virusom SARS-CoV-2.

Karakteriziraju ga produljena pojava depresije, razne neuromuskularne bolesti poput slabosti mišića i miopatija, tjeskobe, umor, poremećaji spavanja, različiti kognitivni problemi problema s koncentracijom, pažnjom, pamćenjem, kao i vrtoglavica, glavobolja, gubitak mirisa, bolesti pokreta, epilepsije, cerebrovaskularne bolesti i drugo.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]