Poslije Grčke, Makedoniju sada blokira i Bugarska

I Bugarska će blokirati put Sjeverne Makedonije u EU, nakon što je to godinama činila Grčka.

Uoči današnjeg usvajanja okvirnog sporazuma za pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom na Vijeću za opće poslove EU, potpredsjednik bugarske Vlade Krasimir Karakačanov najavio je veto.

Bugarska će uložiti veto, najavio je Karakačanov, “zbog neriješenih povijesnih sporova dvije države”. “Podržavamo pristupanje Sjeverne Makedonije EU, ali kada se ta zemlja obveže da će riješiti sporove i primijeniti Dogovor o prijateljstvu. Kada se ta pitanja budu riješila, složit ćemo se o početku pregovora”, rekao je Karakačanov, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva u nedjelju je ustvrdila kako se “cjelokupna državna politika Sjeverne Makedonije i dalje zasniva na jeziku mržnje” prema Bugarskoj. Zaharijeva je ranije već najavila da bi Bugarska mogla blokirati Sjevernu Makedoniju “ako ta država ne prizna da njezin nacionalni identitet i jezik imaju bugarske korijene te ako ne prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji makedonska manjina”.

A kakve su ideološke prirode prigovori Bugarske Sjevernoj Makedoniji, možda najbolje ilustrira primjedba bugarske ministrice o vođi socijalističke Jugoslavije, koja je Makedoniji dala nacionalni identitet i začetke državnosti: “No, 30 godina od demokratskih promjena ne možete željeti biti dio europske obitelji, a s druge strane veličati jednog od najokrutnijih diktatora u 20. stoljeću – Josipa Broza Tita”, kazala je Zaharijeva.

Vijeće EU-a za opće poslove u utorak bi trebalo usvojiti okvirni sporazum za pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, a dokument mora biti potvrđen konsenzusom svih 27 članica. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je 10. studenog kako se nada početku pregovora dok njena zemlja do kraja godine predsjeda EU-om.

Grčka je put u NATO i EU bivše najjužnije jugoslavenske republike blokirala deset godina, prisilivši je na kraju da ime promijeni u Sjeverna Makedonija. Nakon što je 2018. postignut sporazum a Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM) – kako je glasilo njezino službeno tranzicijsko ime – ime promijenila u Sjeverna Makedonija, Grčka je deblokirala njezin ulazak u NATO i pregovore s EU, pa je Sjeverna Makedonija u ožujku postala punopravnom članicom Sjevernoatlantskog saveza.

Očekivalo se makedonski susjedi više neće zbog povijesnih razloga blokirati put u EU. No bugarska vlada Bojka Borisova, u kojoj sudjeluje nacionalistički VMRO – stranka istog imena kao i u Makedoniji – iznevjerila je ta očekivanja i nedavno pooštrila ton, počevši optuživati službeno Skoplje za navodnu nespremnost da rješava povijesne sporove, te da Bugarsku u medijima i povijesnim knjigama predstavlja kao neprijatelja.

Komentiraj