‘Poslastica’: Losovi u Kanadi oblizuju automobile prekrivene solju

Sol je važna za divljač jer razvija kosti, rogove, jača imunitet… Losovi koriste gužve na cestama kako bi se počastili pa nerijetko oblizuju automobile

Iako smo kalendarski još u jeseni, u neke dijelove svijeta stigla je zima. Sa zimskim uvjetima dolaze i specifični problemi, a vlasti u Jasperu u kanadskoj Alberti doskočili su im postavljanjem ekrana s upozorenjem uz cestu. Na ekranu je ispisana poruka: “Ne dajte losovima da vam ližu automobil”.

Zimske službe posipaju ceste solju, koja potom završava i na automobilima. Sol je važna za divljač jer razvija kosti, rogove, jača imunitet… Losovi koriste gužve na cestama kako bi se počastili pa nerijetko dolaze na ceste i oblizuju automobile, piše Revija HAK-a.

Za kandske vlasti to predstavlja problem, jer ih je na cestama sve veći broj što može uzrokovati prometne nesreće u kojima stradaju životinje, a i ljudi. Stoga vlasti vozačima čijim se automobilima losovi ‘goste’ preporučaju da životinje otjeraju upotrebom sirene, ali i laganom vožnjom – što dalje od ljubitelja soli.

Komentiraj