Poskupljuju voda i garaže. U Holdingu 700 ljudi manje. Novaković: “Gubimo do 50 posto vode zbog stare infrastrukture”

Predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković u ponedjeljak je najavio poskupljenje podzemnih garaža i vode.

Rub bankrota, višak radnika i zastarjela oprema

“Zatekli smo poduzeće na rubu bankrota, uz višak radnika u administraciji, manjak operativnih radnika, kao i zastarjelu opremu. Situaciju su dodatno otežale posljedice potresa i covida te energetska kriza. Sve navedeno stavilo je pred Upravu Zagrebačkog holdinga imperativ pokretanja snažnih i brzih mjera stabilizacije poslovanja”, rekao je.

Smanjenje broja radnika

“Nakon godinu dana, Holding je uspješno proveo restrukturiranje i možemo reći da smo na putu ozdravljenja. Smanjen je broj radnika za 700. Više nam ne prijeti nelikvidnost. Uspješno je pokrenut novi sustav gospodarenja otpadom. Već sada, nakon manje od dva mjeseca primjene, odvaja se 27 posto manje miješanog otpada. Zbog toga, sljedeći tjedan kreće odvoz plastike i papira jednom tjedno za sve višestambene zgrade”, izjavio je a prenosi N1.

Poskupljuje voda i cijena garaža u centru grada

Napominje da unutarnje rezerve više nisu dovoljne za amortizaciju inflacije i rasta svih ulaznih troškova.

“Tako će u 2023. godini Vodoopskrba i odvodnja morati korigirati cijene za oko 20 posto, čime će se prestati stvarati gubici u poslovanju te ujedno započeti nužni investicijski ciklus za što je namijenjeno 3/4 prikupljenih sredstva. Podsjetimo, trenutno se u Zagrebu gubi oko 50 posto vode, prvenstveno zbog stare infrastrukture. Novim propisima na razini Hrvatske, Vodoopskrba i odvodnja je dužna plaćati i za vodu koja se izgubi u distribuciji, što je dodatni trošak i dodatni pritisak da se situacija poboljša. Realizacijom projekta Zagreb vrijednim dvije milijarde kuna, koji će se financirati većinom iz EU sredstava, ali je i očekivani dio sufinanciranja od 30 posto, obnovit ćemo značajni dio infrastrukture, a što će posljedično dovesti do smanjenja pucanja cijevi, a posljedično i manjih gubitaka pitke vode. Određene korekcije cijena, napravit ćemo i za garaže u centru grada”,rekao je.

Komentiraj