‘Posjet Vučića je održan pod pritiskom i ne baš pripremljen’

HINA/ Denis CERIĆ

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu Josip Kregar u utorak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

“Mene ova situacija neodoljivo pdosjeća na kartanje briškule – lažni moti, viče se, glumata, a kad se punti zbroje ispadne neriješeno i igramo još jednom. Pojavljuju se glumci koji šalju poruke svojim biračima, a manje državnici koji rješavaju probleme”, kaže Kregar, dodajući kako se vidi da je sve odrađeno pod pritiskom i ne baš pripremljeno.

“Sve što sam vidio ostavilo je na mene mučan dojam. Prije svega, Vučić koji voli velike geste se pokazuje kao glumac koji voli dominirati scenom, sam put, raspored sastanaka upućen je više Srbima u Srbiji, a nešto manje Srbima u Hrvatskoj. Nisam siguran koliko računa vodi o tome da kao državnik dolazi u Hrvatsku koja je bila izvrgnuta agresiji njegove zemlje”, rekao je Kregar.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučerašnje je prosvjednike nazvala političkim marginalcima, a Kregar kaže kako takva izjava prije svega govori o gubitku vjerodostojnosti. “Ona je bila glavni proponent zaoštravanja politke prema Srbiji. Ovaj put očito ne svojom voljom, nego kritikom izvana, pokazuje i pretjeruje u svemu tome. Baš oni koji su govorili da će “Dunavom mnogo vode proći prije pomirenja” ovdje su povukli svoje riječi. To nije razočaranje tih marginalih grupa, koliko razočaranje prosječnog čovjeka”, poručio je Kregar.

Komentiraj