Posjet Stiera Moskvi jako je važan za hrvatske gospodarstvenike u Rusiji – HGK

EPA/SERGEI CHIRIKOV

Posjet ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera Moskvi vrlo je važan za hrvatsku poslovnu zajednicu koja djeluje u Rusiji i unaprijedit će političke a time i gospodarske odnose između dviju zemalja, ocijenio je u utorak u Moskvi predstavnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) u Rusiji Jakov Despot.

“Ovaj posjet je od izuzetnog značenja za našu hrvatsku poslovnu zajednicu, prije svega jer će zasigurno unaprijeditI političke a time i gospodarske odnose između RH i Ruske Federacije. Ujedno, naši gospodarstvenici ovim posjetom osjećaju određenu institucionalnu podršku njihovim naporima u razvoju svog poslovanja na ruskom tržištu”, izjavio je Despot na rubu Stierovog susreta s hrvatskim gospodarstvenicima koji djeluju u Rusiji.

Po njegovim riječima, upravo zbog krize i problema u političkim odnosima između Rusije i Europe zabilježen je znatan pad izvoza hrvatskih tvrtki, ali se ipak u posljednje vrijeme osjeća određeni oporavak.

“Prva dva mjeseca ove godine imamo i mali porast plasmana robe na ruskom tržištu tako da vjerujemo da ćemo tijekom ove godine uspjeti unaprijediti pozicije hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu”, kazao je Despot.

Na sastanak sa Stierom u hrvatskom veleposlanstvu odazvali su se predstavnici 20-ak tvrtki, a ministara je zanimalo s kojim se izazovima susreću u poslovanju.

Davor Gabela, direktor prodaje tvrtke Sardina d.o.o. ,rekao je za Hinu kako je njegova tvrtka imala sreće jer nije pogođena sankcijama EU-a protiv Rusije, ali je muči nestabilan tečaj ruske valute.

“Naši proizvodi se ne nalaze na listi proizvoda pod sankcijama i to nam je bila olakšavajuća okolnost. Međutim, prepreka nam je nestabilan tečaj rublja”, kazao je.

Sardina je s prekidima prisutna na ruskom tržištu od 1994. a nakon izgradnje nove tvornice 2013. tvrtka je usredotočena na povećanje količine na ruskom tržištu.

“Trenutno je prisutna u 15 najvećih moskovskih trgovačkih lanaca s deset naših proizvoda. Pomalo povećavamo volumene prodaje. Nije lako jer kriza koja se dogodila 2014. uslijed pada cijene nafte i devalvacije rublja u odnosu na euro zaustavila je trend rasta prodaje”, rekao je Gabela.

Međutim, kako je nastavio, nakon stabilizacije cijene nafte i tečaja rublja ponovno je počela rasti prodaja. “Mislimo da bi u narednih par godina mogli doseći promet od dva, dva i pol milijuna eura. Sad smo trenutno na razini milijun eura godišnje i zadovoljni smo kako smo pozicionirani na policama trgovačkih lanaca. Međutim, moramo još dosta ulagati u promidžbu”, istaknuo je on.

Komentiraj