FaH

POSJET KUBI: Papa u rodnom kraju braće Castro

– Papa Franjo u ponedjeljak će posjetiti istočnu kubansku pokrajinu Holguin, u kojoj su rođeni i kubansko kršćanstvo i braća Castro.

Grad Holguin poznat je po pet metara visokom križu, podignutom 1790. na vrhu brda iznad grada.

Franjo će se doći pomoliti na tom mjestu nazvanom “Loma de la Cruz” i blagosloviti četvrti grad po veličini na Kubi i prvi koji je posjetio neki Papa.

Poljoprivredna pokrajina Holguin je ujedno i prva kubanska regija do koje je 1492. stigao Kristofor Kolumbo. Baš u tom zaljevu dogodilo se navodno ukazanje Gospe od Milosrđa, danas zaštitice Kube. Papa Franjo će u Holguinu, pokrajini u kojoj su rođena i braća Castro jer im je otac tamo imao plantažu šećerne trske, u ponedjeljak služiti misu pred 150 tisuća ljudi.

Potom će otputovati u obližnji Santiago, gdje je najveće svetište Gospe od Milosrđa, ali i kojeg braća Castro zovu “gradom herojem” jer su 1959. tamo objavila uspjeh svoje revolucije.

Bit će to njegova posljednja postaja na Kubi prije odlaska u SAD u utorak.

Papa se u nedjelju u Havani formalno sastao s Raulom Castrom i nefromalno, u njegovom domu, s onemoćalim Fidelom Castrom. S mlađim bratom i kubanskim predsjednikom razgovarao je unapređenju odnosa Kube i Svete Stolice, a s Fidelom čavrljao o religiji i svjetskim pitanjima.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da je razgovor, na kojem su bili i članovi Fidelove obitelji bio “vrlo opušten, bratski i prijateljski”.

Fidel, odjeven u trenirku, Franji je poklonio knjigu “Fidel i religija”, zbirku njegovih razgovora s brazilskim svećenikom i prijateljem Freijem Bettom kojom je ukinut tabu razgovora o religiji na Kubi, tada formalno ateističkoj zemlji.

Papa je Castru poklonio nekoliko svojih djela, dvije knjige u duhovnosti, i CD o djelima oca Armanda Llorentea, svećenika koji je učio Castra u jezuitskoj školi prije 70 godina.

Prije toga Franjo je pred stotinama tisuća ljudi i slikom Chea Guevare sa zgrade prekoputa oltatra, služio misu na Trgu revolucije u Havani.

Vjernike je pozvao da “služe” najslabijima, a ne “ideologiji”, što se može shvatiti kao kritika komunističkog režima na Kubi.

“Kršćanin je uvijek pozvan da ostavi po strani svoje težnje, svoje želje i čežnju za svemoći i da vidi konkretno one najslabije. Postoji ‘služenje’ koje je u službi drugog, ali mi se moramo čuvati drukčijeg služenja, napasti ‘služenja samome sebi'”, upozorio je Papa Franjo u propovijedi.

Franjo je također odao priznanje “narodu koji voli slavlje, prijateljstvo i ljepotu”. “To je narod koji, kao i svaki narod, nosi rane ,ali zna raširiti ruke, koji korača s nadom, jer je njegovo poslanje važno”, poručio je mnoštvu koje je slušalo u tišini, ali ga je prije mise oduševljeno pozdravilo.

Komentiraj