Posilović: “Uhićene su 43 osobe, policija je itekako bila spremna, a pucnjava? Bila je iz nužne obrane”

Načelnik sektora za javni red i sigurnost u Policijskoj upravi zagrebačkoj Davor Posilović u Dnevniku N1 televizije govorio je o epilogu jučerašnje tučnjave navijača i policije na odmorištu Desinec kod Zagreba.

Posilović je potvrdio da je dosad uhićeno 43 osoba zbog izazivanja nereda na području benzionske postaje Desinec.

“Ukupno je dosad ozlijeđeno 34 osobe, od kojih 14 pripadnika navijačke skupine i 20 policijskih službenika. Dosad su od navijača 4 osobe zadobile prostrijelne rane, a od toga je jedna osoba dobila teške ozlijede i jedan policijski službenik zasad je prema prvim kvalifikacijama također zadobio teške tjelesne ozlijede”, rekao je.

Kazao je da je trenutno u tijeku prepraćivanje uhićenih osoba u pritvorsku policijsku jedinicu na Oranicama u Zagrebu te da se tijekom sutrašnjeg prijepodneva očekuje ispitivanje uhićenih u Državnom odvjetništvu.

Što je bio razlog tučnjave?

Govoreći o razlozima za incident, Posilović je kazao da je teško govoriti o razlozima i da razloga nema.

“Razlog je očita namjera za izazivanjem nasilja u mnoštvu. Što se tiče nepuštanja na stadion, bilo je zato što navijačka skupina nije željela postupiti po uputama organizatora koje su bile na vrijeme komunicirane”, ističe.

Prema prvim saznanjima policije, sva 43 uhićena pripadnika navijače skupine teretit će se za počinjenje najmanje jednog kaznenog djela, a to je izazivanje nereda.

“Radi se o izazivanju nereda u mnoštvu nasiljem prema većem broju osoba. Za to je propisana kazna od 6 mjeseci do 5 godina zatvora”, rekao je Posilović.

“Policija je itekako bila spremna”

Odbacio je tvrdnje da policija nije bila spremna.

“Itekako je policija bila spremna. Preko 260 voznih jedinica je besprijekorno prepraćena prema Gradu Zagrebu. Preko stotinu policijskih službenika je bilo u pratnji u koloni u povratku navijača, a 16 službenika je bilo zaduženo za kontroliranje prostora oko benzinske postaje”, kazao je.

Što se tiče policajaca koji su pucali iz vatrenog oružja, kaže da je provedeno kriminalističko istraživanje.

“Sve okolnosti njihovog postupanja i dalje se ispituju. Ovdje valja naglasiti da se radilo o upotrebi vatrenog oružja u krajnjoj nuždi u situaciji kada zbog izravne opasnosti za život policijskih službenika i drugih osoba, tu mislim na zaposlenike benzinske postaje te imovine nisu na drugi mogli na drugi način odbiti opasnosti. Radi se o institutu nužne obrane”, objašnjava načelnik Posilović.

Komentiraj