POSEBNA REGULACIJA PROMETA U ZAGREBU: Gdje se smijete kretati za vrijeme trajanja summita

FaH

Zbog posjete petnaestak stranih delegacija među kojima je i američki potpredsjednik Joe Biden koje će u Uredu predsjednice sudjelovati na summitu “Brdo-Brijuni” na snazi će biti posebne sigurnosne mjere zbog čega će biti otežan promet, izvijestilo je Ravnateljstvo policije.

Policija moli građane za razumjevanje, poziva ih de se pridržavaju uputa policijskih službenika te savjetuje građanima da u srijedu tijekom cijelog dana izbjegavaju dolazak vozilima u širi centar grada te da koriste javni prijevoz tramvajima i prigradskim vlakovima HŽ-a.

Autobusni i tramvajski promet odvijat će se po posebnom rasporedu i voznom redu ZET-a, uz česta preusmjeravanja i obilazne pravce te uz mogućnost  kratkotrajnih zastoja, a prometna situacija bit će dostupna na internetskim stranicama ZET-a, rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Na posao ranije

Građane koji u srijedu rade u jutarnjim satima policija poziva da vozilima na posao dođu do 7,30 sati kako bi izbjegli jutarnje gužve u prometu.

“U povodu osiguranja dolaska, smještaja i sastanka stranih delegacija, policija je poduzela i poduzet će niz mjera kako bi sigurnost bila na najvišoj sigurnosnoj razini, a uz što manje ometanja uobičajenog ritma života građana”, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj policije Vlado Dominić.

Zbog toga će, kazao je Dominić, u Zagrebu biti otežano  prometovanje i kretanje određenim ulicama, kvartovima i mjestima, posebice u blizini objekata smještaja i mjestima posjete stranih delegacija.

Načelnik Ureda za posebne poslove sigurnosti Željko Renić pozvao je građane koji stanuju u blizini štićenih mjesta i trasa kojima će prolaziti štićene kolone da ne izlaze na balkone i da spuste rolete. No, dodao je da će policija imati razumjevanja za stanara kojima su rolete pokvarene. Primjeti li neki sumnjivi predmet to moraju prijaviti policiji.

Upitan jesu li mjere osiguranja visokih uzvanika pojačane zbog situacije u Francuskoj i terorističkih prijetnji Renić je rekao da je zadaća policije da uspostavi adekvatne mjere osiguranja temeljem informacija sigurnosnih službi. Događaji koji su prethodili u Francuskoj daju policiji za pravo da postupi s maksimalnim opezom, rekao je Renić.

Daleko manje od 5000 policajaca u osiguranju

Nije želio govoriti koliko je policajaca uključeno u osiguranje, no dodao je da je ta brojka daleko manja 5000 što navode pojedini mediji.

Posebna regulacija prometa važit će od utorka u večernjim satima na prometnicama koje vode od Zračne luke Zagreb do hotela smještaja stranih delegacija, odnosno do Ureda Predsjednice RH na Pantovčaku i na širem području Gornjeg Grada.

Uz prometnice kojima će se kretati delegacije od utorka od 20 sati do srijede do 20 sati bit će zabranjeno parkiranje vozila, a sva zatečena vozila  bit će izmještena. Parkiranje će biti zabranjeno u Pierottievoj ulici i u Ulici Izidora Kršnjavoga od Kačićeve do Savske ceste, Savskoj cesti od Vodnikove do Vukotinovićeve, u Vukotinovićevoj i Perkovčevoj ulici.

U srijedu od 7.30 do 20 sati na prometnicama kojima će se kretati delegacije neće se dopustiti kretanje vozila, ali će im se dopustiti prelazak preko trase između prolazaka štićenih kolona. Promet će tog dana u potpunosti biti zabranjen za dostavna, teretna i kombi vozila po trasama kretanja i u bočnim ulicama koje izlaze na trasu kretanja, kažu u policiji.

U užem središtu Zagreba u utorak postoji mogućnost kratkotrajnih prekidanja prometa jer se  očekuje dolazak jednog dijela delegacija tijekom poslijepodneva i večeri.

Alternativni prometni pravci dostupni su na MUP-ovim internetskim stranicama no policija upozorava da će se u srijedu i na svim alternativnim pravcima izuzetno otežano odvijati promet zbog preusmjeravanja velikog broja vozila na obilazne pravce.

Zabrana parkiranja i zaustavljanja za sva vozila osim onih s posebnom dozvolom MUP-a počinje u utorak navečer u 20 sati za dio grada od Avenije Većeslava Holjevca, preko Miramarske do Pantovčaka, a zabrana vožnje pojedinim ulicama i dijelovima grada od Zračne luke do Pantovčaka u različitim razdobljima počinje u 22 sata u utorak i traje do 20 sati u srijedu, 25. studenog.

I. Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a – 24. studenoga od 20:00 sati do 25. studenoga do 20:00 sati u sljedećim ulicama:

1. Avenija Većeslava Holjevca, Ulica SR Njemačke i Islandska ulica,
2. na i ispod Mosta slobode,
3. Hrvatske bratske zajednice – istočno parkiralište NSK-a,
4. Miramarska ulica od Čazmanske do Mihanovićeve,
5. Mihanovićeva i Vodnikova ulica,
6. Gundulićeva od Mihanovićeve do kbr. 57
7. istočna strana Marulićevog trga od Mihanovićeve do kbr. 7,
8. zapadna strana Marulićevog trga od Vodnikove do kbr. 12,
9. Runjaninova od Vodnikove do kbr. 2,
10. Savska cesta od Vodnikove do Kršnjavoga,
11. Pierottieva ulica (uključujući „rupu“),
12. Ulica I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske,
13. Perkovčeva i Vukotinovićeva
14. Rooseveltovom trgu
15. Klaićeva od Trga maršala Tita do skretanja na plato muzeja Mimara,
16. sjeverna i zapadna strana Trga maršala Tita,
17. Prilaz Gjure Deželića od Frankopanske do kbr. 2,
18. Dalmatinska od Frankopanske do kbr. 4
19. Mesnička ulica,
20. Ul. V.Lisinskog,
21. Demetrova od Mesničke do Mletačke,
22. Mletačka,
23. Ćirilometodska od Kuševićeve do Trga sv.Marka,
24. Basaričekova od Trga sv.Marka do kbr. 3,
25. Britanski trg od Ilice do Nazorove,
26. Ulica Pantovčak,
27. Buconjićeva od Pantovčaka do kbr. 5.
28. Pavlinovićeva od Pantovčaka do kbr. 4,
29. Hercegovačka od Pantovčaka do kbr. 138.

II. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 24. studneoga od 22:00 sata do 25. studenoga 2015. do 20:00 sati na Pierottievoj ulici,

III. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 7,00 do 20,00 sati u Ulici Izidora Kršnjavoga od Kačićeve do Savske ceste,

IV. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 07:30 do 08:30 sati i od 18:45 do 19:45 sati na sljedećim trasama: 1.Zračna luka Zagreb – Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka – Avenija Većeslava Holjevca – SR Njemačke – Islandska – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Miramarska – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska do Ul. I. Kršnjavog.

V. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 12,00 do 13,00 sati i od 18,00 do 19,00 sati na sljedećim trasama:  1.Savska od Vodnikove do Ul. I. Kršnjavoga – Rooseveltov trg – Trg maršala Tita – Frankopanska – Ilica – Britanski trg – Pantovčak

VI. Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 12:00 so 13,00 sati: 1.Na svim ulicama Gornjeg Grada od Ilirskog trga na sjeveru do raskrižja Ilica – Mesnička na jugu

VII. Zabrana prometa za sva teretna, kombi i dostavna vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 7,00 do 20,00 sat na svim ulicama navedenim u točkama I.– V.

VIII. Ukidanje taksi stajališta: 1.na Jukićevoj ulici dana 25.11.2015. godine 07:30 do 20:00 sati, 2.na zapadnoj strani Trga maršala Tita i Mesničkoj ulici dana 25.11.2015. godine od 11:00 do 19:00 sat

 ALTERNATIVNI PROMETNI PRAVCI

ZA PRAVAC ZAGREB – VELIKA GORICA – SISAK:
Slavonska avenija – Radnička cesta – Domovinski most – D30 „istočna obilaznica“ Velike Gorice – Velika Gorica – D30 – Vukovina
Velika Gorica – D31 – čvor Velika Gorica – autocesta A11 – čvor Jakuševec – autocesta A3 zagrebačka obilaznica – čvor Lučko – Jadranska avenija

ZA PRAVAC ZAGREB – ZRAČNA LUKA ZAGREB:
Slavonska avenija – Radnička cesta – Domovinski most – D30 „istočna obilaznica“ Velike Gorice – Ivana Pavla II – stadion „Radnik“ (vozila se parkiraju kod stadiona „Radnik“u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Velikoj Gorici, a putnici se do Zračne luke Zagreb posebnim autobusima).

ZA NASELJA ODRA – HRAŠĆE – SVETA KLARA:
Odra – Velika Cesta – Sisačka Cesta – Naletilićeva – Remetinečka – Rotor Remetinec

ZA POTEZ MOST SLOBODE – AVENIJA VEĆESLAVA HOLJEVCA – ULICA SR NJEMAČKE:

NOVI ZAGREB ZAPAD (SIGET, TRNSKO, SAVSKI GAJ)
Avenija Dubrovnik – Rotor Remetinec – Jadranski Most

NOVI ZAGREB ZAPAD (SLOBOŠTINA)
Avenija V. Holjevca – Radmanovečka – Siget – Avenija Dubrovnik – rotor Remetinec

NOVI ZAGREB ISTOK (SREDIŠĆE, SOPOT, TRAVNO, UTRINA)
Avenija Dubrovnik – Most mladosti – Držićeva – Sarajevska – Most mladosti – Držićeva

ZA POTEZ ULICA HRVATSKE BRATSKE ZAJEDNICE – ULICA GRADA VUKOVARA – MIRAMARSKA:

GČ TRNJE ISTOK (SAVICA – KRUGE)
Slavonska avenija – Držićeva avenija – Šubićeva

GČ TRNJE ZAPAD (CVJETNO – VRBIK)
Slavonska avenija – Zagrebačka – Selska
Ulica grada Vukovara – Savska – Trešnjevački trg – Krapinska – Selska

ZA POTEZ MIHANOVIĆEVA – VODNIKOVA – SAVSKA – KRŠNJAVOGA:

GČ CENTAR
Jagićeva – Jukićeva – Savska – Slavonska
Zeleni val – Hebrangova – Klaićeva – Republike Austrije – Ilica

ZA POTEZ FRANKOPANSKA – ILICA – BRITANSKI TRG – PANTOVČAK:

GČ CENTAR
Jagićeva – Jukićeva – Savska – Slavonska
Zeleni val – Palmotićeva – Branimirova – Držićeva – Slavonska
Šestine – Gornje Prekrižje – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska – Gupčeva zvijezda

Karte obilaznih pravaca po Zagrebu by Index.hr

Komentiraj