POSAVEC: ‘Bilježimo sve veći broj kaznenih djela iz cyber kriminaliteta’

Zeljko Lukunic/PIXSELL

U amfiteatru Ravnateljstva policije održana je konferencija za novinare o suvremenim tehnologijama i sve većim opasnostima koje prijete mobilnim uređajima. Voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet Kristina Posavec govorila je o vrstama prijetnji i kako se od njih zaštititi.

‘Mobilni uređaji danas zamjenjuju računala. Pojavljuju se i maliciozni programi za mobitele. Zbog toga su ugroženi osobni podaci, pristupni podaci, fotografije…’, rekla je Posavec te istaknula važnost prevencije tj. instalacije antivirusnog programa na smartphone kako ne bi došlo do cyber napada.

‘Naglasila bih da ljudi ne smatraju da trebaju imati antiviruse kao na računalu, a to bi bio prvi korak. Ako koristite mobilno bankarstvo podaci su dostupni počinitelju i on može doći do novca s vašeg računa. Možete postati žrtva krađe identiteta na društvenim mrežama’, kazala je Posavec te dodala kako sve veći broj slučajeva cyber kriminala nije specifičan samo za Hrvatsku, već za cijeli svijet.

‘To je trend koji je prisutan u Europi i svijetu. Bilježimo sve veći broj kaznenih djela iz cyber kriminaliteta’, zaključila je za N1.

Komentiraj