HINA

Posada talijanske ribarice kažnjena s oko 60 tisuća kuna

Šestorica talijanskih ribara iz Chioggie, koji su u utorak kočaricom “Vega” pod talijanskom zastavom ilegalno ušli u hrvatske vode i ribarili u umaškom akvatoriju, kažnjeni su na Prekršajnom sudu u Umagu s ukupno šezdesetak tisuća kuna zbog počinjenih prekršaja, pričinjenu štetu, troškove suđenja i troškove policijskog plovila koje je interveniralo.

Na sudu se doznaje kako više od polovice iznosa mora platiti zapovjednik kočarice, kojem je sud zaplijenio ribarski alat, odnosno četiri rampona i 17 kilograma izlovljene ribe. Naime, prema podacima istarske policije, na ribarici je pronađeno i oduzeto 17,2 kg ribe i rakova.

Članovima posade pojedinačno je izrečena novčana kazna od četiri tisuće kuna, a zapovjedniku osam tisuća kuna zbog ilegalnog prelaska morske granice.

Prema Zakonu o ribarstvu, zapovjednik je kažnjen s dodatnih 12 tisuća kuna za ilegalno ribarenje, a s 11.420 kuna kažnjen je zbog štete pričinjene izlovom u hrvatskom moru 17,20 kilograma listova, sipa i jakopovih kapica.

Osim toga, svaki od članova posade dužan je platiti po 600 kuna sudskih troškova, te svaki po još tisuću kuna za troškove policijskog plovila.

Inače, pomorska policija PU istarske u utorak je u poslijepodnevnim satima uočila ribaricu pod talijanskom zastavom koja je prešla u hrvatske vode i ribarila na umaškom akvatoriju.

Odmah je reagiralo najbliže policijsko plovilo, koje je presrelo kočaricu i dopratilo je u umašku luku. Cijela posada je potom završila na kriminalističkom istraživanju, te je određeno da će zbog počinjenih prekršaja odgovarati na Prekršajnom sudu.

Komentiraj