Green Eye festival

‘Poruka Green Eye festivala je da nas priroda gleda i osluškuje’

Od 1. do 3. rujna Šibenik će biti mjesto prvog izdanja festivala Green Eye – Nature Is ­Wa­tching You / Priroda te gleda. Festival na kojem će se prikazati devet filmova posvećen je temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, a razvija se u suradnji s Nacionalnim parkom Krka. Producentica festivala je Zdenka Gold, koja je dala intervju Nacionalu.

Nacional: Zašto ste odlučili organizirati festival Green Eye i zašto baš u Šibeniku?

Festival Green Eye nastao je na inicijativu i poziv Nacionalnog parka Krka. Nama se pak činilo jako privlačnim i iznimno potrebnim, u vrijeme u kojem živimo, progovoriti o temama zaštite okoliša i pokušati organizirati filmski festival u nacionalnom parku. Krećemo skromno, tako da će prvo izdanje festivala biti u gradu Šibeniku, no planovi su nam veliki i podrazumijevaju širenje, programski i lokacijski. Pripreme su trajale zaista jako dugo, možemo govoriti o periodu od čak dvije godine. Trebalo nam je dosta dugo da se usuglasimo oko svih detalja, a kako želimo imati open air festival, nužno je da se održava ljeti. Sada smo spremni na najbolji mogući način podijeliti s našom publikom uistinu izvrstan filmski program koji potpisuje umjetnički direktor Hrvoje Petek.

Nacional: Što se može naučiti iz ovih devet filmova koji će se prikazati?

Poruka cijelog festivala je: Priroda te gleda. A znamo što znači kada netko gleda što radimo i pažljivo osluškuje svaki naš korak – ovdje pod „naš“ mislim na cjelokupno čovječanstvo. Želimo pokazati u koliko se ozbiljnoj „zdravstvenoj situaciji“ nalazi naš planet i da se promjenama u ponašanju pojedinca može jako puno napraviti i promijeniti nabolje. Mi sami, svatko od nas, moramo početi s promjenama ponašanja vezanim uz naš okoliš, a kroz filmove ćemo pokazati da se puno može postići i malim akcijama i da su rezultati vidljivi.

Nacional: Koliko je potrebno i kroz film kao medij progovarati o temama ekologije i zdravog života?

Jako. Kroz svaki dostupan medij nužno je progovarati o temama ekologije i zdravog života, kroz medije koji su dobro poznati i prihvaćeni, kao i kroz one medije koju su tek u nastanku.

Nacional: Cilj festivala je podizanje svijesti o snazi prirode i ekološkim izazovima s kojima se suočava naša civilizacija, a to su globalno zatopljenje, zagađenje okoliša i izumiranje ugroženih vrsta. Zašto je vama to važno podcrtati?

Iznimno nam je važno podcrtati sve što ste naveli jer želimo da ovaj naš planet bude dobar generacijama koje dolaze nakon nas, a ne da zbog onoga što smo mu mi učinili upravo te generacije snose posljedice naših (ne)djela.

Nacional: Kakva je uopće filmska produkcija kad su u pitanju ovakve teme?

Filmska produkcija obiluje eko temama i vjerujem da je naš umjetnički direktor Hrvoje Petek uživao kada je gledao recentne filmove i pripremao ovogodišnji program. Ja sam mišljenja da nikada nije dovoljno filmova koji progovaraju o ovako ozbiljnoj temi. Nikad ne znaš kojeg gledatelja će koji filmski jezik ili koja filmska poruka potaknuti na djelovanje. Ako se taj spoj dogodi upravo na našem Green Eye festivalu, postigli smo svoj cilj!

Nacional: Ima li ovakvih festivala vani i kakvi su rezultati?

Jako je velik broj filmskih festivala koji su specijalizirani upravo za teme ekologije i očuvanja prirode. Ima ih u velikim urbanim sredinama poput New Yorka, ali i u puno manjim mjestima, uistinu po cijelom svijetu. Rezultati tih festivala su takvi da imaju svake godine sve posjećenije programe, što znači da se ipak ta toliko bitna svijest o stanju svijeta i nužnosti ekološki osviještenog načina života oko nas uspješno diže.

Nacional: Sve je više žanrovskih filmskih festivala, što to znači za Hrvatsku?

Filmski festivali su koncem 1990-ih godina odigrali vrlo bitnu ulogu u distribuciji i prezentaciji filmova do kojih se nije moglo doći i koje se nije moglo vidjeti nigdje drugdje nego na filmskim festivalima. Evolucija filmskih festivala uz sve mogućnosti pristupa pojedinim filmskim naslovima koje se danas pružaju gledatelju prati potražnju gledatelja, tako smo došli i do sve više onoga što vi nazivate žanrovskim festivalima. Festivali se specijaliziraju za pojedine filmske izričaje ili žanrove kako bi svojoj publici ponudili što bolji program, što specijaliziraniji, da bi na neki drugi način privukli svoju publiku i pružili joj onaj poseban osjećaj doživljaja filma koji se konzumira u festivalskom okruženju. Nastankom sve više specijaliziranih filmskih festivala Hrvatska prati svjetske trendove. Vjerujem da ima mjesta i prostora za sve festivale i da jedan festival ne ugrožava druge. Dapače, mislim da je suživot, odnosno suradnja među njima potrebna i poželjna.

Komentiraj