Portugal se dogovorio s Francuskom i Španjolskom o prihvatu migranata s Aquairusa

EPA/DOMENIC AQUILINA

Portugalska vlada je objavila u utorak da se dogovorila s Francuskom i Španjolskom o prihvatu migranata spašenih u Mediteranu koji se nalaze na brodu Aquarius u potrazi za lukom u Europi u koju bi pristali.

Portugalska odluka o prihvatu 10 osoba je donesena solidarno i u dogovoru sa Španjolskom i Francuskom, navelo je portugalsko ministarstvo unutrašnjih poslova u priopćenju, ne preciziravši gdje će ti migranti biti iskrcani.

Portugal se dogovorio sa Španjolskom i Francuskom u sklopu solidarnog odgovora na priljev migranata koji preko Sredozemlja stižu u Europu, da prihvati 10 od 58 osoba koje se nalaze na brodu Aquarius II., objasnila je portugalska vlada.

Portugal se i dalje zalaže za cjelovito, čvrsto i trajno rješenje migranskog pitanja, ali je odlučio prihvatiti te migrante iz humanitarnih razloga, dodalo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

Lisabon je već bio među europskim zemljama koje su bile spremne prihvatiti migrate s Aquariusa sredinom kolovoza i s jednog drugog broda Lifeline, krajem srpnja.

Francuska vlada je predložila u utorak da Aquarius uplovi s 58 migranata na Maltu a ne u Marseille, na jugu Francuske kao što je brod tražio. Brod, u najmu nevladinih organizacija SOS Mediteran, plovi morima u potrazi za migrantima koji pokušavaju stići do Europe pod panamskom zastavom.

Komentiraj