EPA/FILIPE FARINHA

Portugal se bori s požarima i rekordnim temperaturama

Više od 740 vatrogasaca bori se u subotu sa šumskim požarima u južnom Portugalu gdje su temperature dosegnule rekordne vrijednosti, kao i na ostatku Pirenejskog poluotoka te diljem Europe.

Nastojeći spriječiti nove ljudske žrtve nakon stradavanja 114 ljudi u dvama golemim šumskim požarima prošle godine, pripadnici portugalske civilne zaštite poslali su sms poruke upozorenja kojima stanovništvo određene regije obavještavaju o velikoj opasnosti od požara.

U priobalnom turističkom dijelu zemlje, Cascaisu, nedaleko od Lisabona u petak navečer nestalo je električne energije zbog iznadprosječne upotrebe klima uređaja. Bez struje su na nekoliko sati ostali deseci tisuća domaćinstava.

U Lisabonu su u petak izmjerena 43 Celzijeva stupnja.

Požar je izbio u subotu u brežuljkastom području Monchique na jugu Algarvea, regije vrlo popularne među turistima. Vlasti su evakuirale stanovnika dvaju sela, a u gašenju požara korišteni su helikopteri.

Vruć vjetar iz sjeverne Afrike donio je na Pirenejski poluotok najsnažniji toplinski val od 2003., koji je prouzročio brojne šumske požare.

Temperature će u Španjolskoj i Portugalu do nedjelje iznositi najmanje 40 Celzijevih stupnjeva, a meteorolozi u subotu u Santaremu u središnjem dijelu Portugala najavljuju i rekordnih 47 C, što je samo za stupanj niže od europskog rekorda od 48 Celzijevih stupnjeva evidentiranih 1977. u Ateni.

Komentiraj