EPA/SERGEY DOLZHENKO

Porošenko u utrci za drugi predsjednički mandat

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio je kandidaturu za drugi po redu petogodišnji predsjednički mandat u utorak među tisućama pristaša, uoči izbora u ožujku na kojima zasad nema jasnog favorita.

Porošenko, 53-godišnji slastičarski magnat i jedan od najbogatijih muškaraca u Ukrajini, upravljao je zemljom u prozapadnom i pronatovskom smjeru po dolasku na vlast 2014. nakon masovnih prosvjeda i ruske aneksije Krima.

“Osjećaj duboke odgovornosti pred zemljom, suvremenicima, starim i novim generacijama potaknuli su me da uđem u utrku za još jedan predsjednički mandat”, rekao je Porošenko.

Uz ostale političke prioritete, Porošenko je rekao da će Ukrajina podnijeti zahtjev za članstvom u Europskoj uniji do 2024. godine i da će se poseban sud za rješavanje korupcije uspostaviti i pokrenuti ove godine.

Popularnost Porošenka je splasnula oko nedovoljnih napora u borbi protiv korupcije i neuspješnom rješavanja sukoba u istočnoj regiji Donbas u kojima je ubijeno više od 10 tisuća osoba.

Nije uspio podići standard života u jednoj od najsiromašnijih europskih zemalja.

Ipak, Porošenko bi mogao biti predvidljivija opcija za investitore nego njegovi protivnici poput bivše premijerke Julije Timošenko i Volodimira Zelenskog, novog aktera na političkoj sceni koji se proslavio kao komičar.

Timošenko želi rezati cijenu plina za kućanstva što bi ju moglo dovesti u sukob s Međunarodnim monetarnim fondom i drugim stranim podržavateljima koji su uložili milijarde u Ukrajinu da održe ekonomiju.

Komentiraj